Με τίτλο «Μια άλλη συμφωνία για το όνομα θα χρειαζόταν άλλα 25 χρόνια» η ηλεκτρονική εφημερίδα BIRN δημοσιεύει συνέντευξη του Μάθιου Νίμιτς, στην οποία ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα κρούει κώδωνα κινδύνου σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί.
«Υπήρξε μια άποψη στα Σκόπια, τις πρώτες ημέρες, ότι ο χρόνος κυλούσε υπέρ της πΓΔΜ. Όμως, δεν ήταν έτσι. Υπήρξε επίσης η άποψη ότι η ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή (με τις μαζικές διαδηλώσεις) θα εκτονωθεί με την πάροδο του χρόνου και οι ελληνικές απόψεις θα γίνουν πιο μετριοπαθείς, ενώ το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει και περισσότερες χώρες θα αναγνωρίζουν πλέον τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα», ανέφερε αρχικά ο Νίμιτς.
Πρόσθεσε ότι εκείνος είχε το αντίθετο επιχείρημα εκείνο το διάστημα: «Είπα: “πρέπει να κινηθείτε γρήγορα εδώ, έχετε την ευκαιρία να γίνετε μέλος της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα πρέπει να το διευθετήσετε αυτό, προχωρήστε, διότι ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ, τι θα συμβεί στην ευρύτερη περιοχή. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αλλά μπορούν επίσης να χειροτερέψουν”».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στη χώρα σας που λένε: “Ας μην προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, ας περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμη, θα έχουμε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον”. Εγώ όμως λέω: “Δεν ξέρετε σε ποιο σημείο θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θα θέλουν ένα άλλο μέλος, αν θα θέλουν τη χώρα σας, δεν ξέρετε πού θα είναι το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή τους, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσουν μια νέα διαπραγμάτευση. Η ιδέα της μακροχρόνιας αναμονής είναι πολύ ριψοκίνδυνη”».
Ο Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα περάσει και στις δύο χώρες, επειδή είναι «μια δίκαιη και αξιότιμη λύση που ανταποκρίνεται στα ουσιώδη συμφέροντα και των δύο χωρών». Όμως, στην περίπτωση που δεν εγκριθεί, εκείνος δεν βλέπει άλλη λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και πρόσθεσε με έμφαση: «Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, μπορεί να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον, αν αυτό δεν περάσει στη χώρα σας (σ.σ. πΓΔΜ)».
«Αν την απορρίψετε», συνέχισε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, «φοβάμαι ότι θα δείτε πολλούς να λένε στον κόσμο: “Δεν μας ενδιαφέρει μια συμβιβαστική λύση, δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε αυτό το θέμα με την Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει η διαδικασία της ΕΕ, δεν μας ενδιαφέρει για το ΝΑΤΟ, δεν μας ενδιαφέρει η επίλυση προβλημάτων”. Ο υπόλοιπος κόσμος πιθανώς να πει τότε: “Εντάξει, αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να λύσουν τίποτα, γιατί να ανησυχούμε εμείς για την κατάστασή τους; “Γι αυτό μπορεί να χρειαστούν πολλά-πολλά χρόνια πριν ξαναρχίσει οτιδήποτε γύρω από αυτό το θέμα, αν απορριφθεί».