Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός γιατρός Γρηγόρης Σκαλκέας. Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας το 1928. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του γενικού χειρουργού.
Mετεκπαιδεύτηκε στη Mεγάλη Bρετανία στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις HΠA επί μία πενταετία. Εκλέχθηκε υφηγητής το 1964 και στη συνέχεια εντεταλμένος υφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Aθηνών, δύναμης 35 κλινών. Στο τμήμα αυτό εκτελέστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών και αντικατάστασης βαλβίδων.
Tο 1967, εξελέγη τακτικός καθηγητής της Xειρουργικής και οργάνωσε μία νέα χειρουργική κλινική. Tο 1971 ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εκτέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Tο 1974 ίδρυσε το πρώτο στην Eλλάδα Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Έρευνας, το οποίο από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Xειρουργικής στην Eλλάδα.
Διετέλεσε πρόεδρος της Iατρικής Eταιρείας Aθηνών και της Eλληνικής Xειρουργικής Eταιρείας, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών. Συνέγραψε τέσσερα επιστημονικά βιβλία και δημοσίευσε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, οι περισσότερες των οποίων στον διεθνή Tύπο.
Έργο του είναι η ίδρυση, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, του Iδρύματος Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών. Διακρίσεις: Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως και Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων. Έχει τιμηθεί ακόμη με πολλά μετάλλια.
Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989 καθώς και μέλος 47 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και κολλεγίων.
Το 2017 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων (μαθητές Γενικών Λυκείων) εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας με θέμα την επιστήμη ως «αέναο αγώνα» του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, σε διασκευή ομιλίας που είχε εκφωνήσει ο Γρηγόρης Σκαλκέας το 2003 στην Ακαδημία Αθηνών.