Η φανουρόπιτα δεν χρειάζεται συστάσεις – αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μόνο που ρωτάμε όταν ακούμε τη λέξη, είναι «με πόσα υλικά;», καθώς οι συνταγές διχάζονται μεταξύ επτά και εννιά.
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές γι’ αυτό το καλοκαιρινό γλυκό που …υπόσχεται πολλά, κι εμείς επιλέξαμε να μοιραστούμε μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, νηστίσιμη και υγιεινή, όπως την παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Καλή επιτυχία, και καλά αποτελέσματα!
ΥΛΙΚΑ
για τη φανουρόπιτα
280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο) |
290 γρ. ψιλή ζάχαρη |
110 γρ. γλυκό κρασί |
330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια |
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής |
κανελογαρίφαλα |
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.) |
προαιρετικά
60 γρ. σουσάμι |
140 γρ. σταφίδες ανάμικτες |
120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα |
για το μίγμα μπαχαρικών
1 κ.γ. γεμάτο κανέλα |
½ κ.γ. γαρίφαλο |
⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύουμε το μίγμα για 2-3′ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, σε μια κανάτα, κι ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
- Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. Το μίγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλός.
- Χρησιμοποιούμε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι 30×24 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε σουσάμι, πασπαλίζουμε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσουμε στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.
- Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 170°C και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 70′ περίπου. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50′.
- Πριν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από τη ζύμη.
- Η φανουρόπιτα όταν ψηθεί θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο και η επιφάνειά της θα ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από τη θερμοκρασία του φούρνου. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.