Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία έναρξης της γεώτρησης που θα πραγματοποιήσει η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ, το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Εντός των ημερών αναμένεται να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες για να δρομολογηθούν τα έργα.
Στις 30 Ιουλίου αναμένεται να εξεταστεί και να εγκριθεί και η περιβαλλοντική άδεια στη βάση της μελέτης και της σχετικής αίτησης που υπέβαλε η κοινοπραξία. Η άδεια θα αφορά στη σειρά των δύο ή περισσότερων γεωτρήσεων που θα γίνουν στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10, όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Η Exxon Mobil έχει θέσει τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» σε κάθε σελίδα και στοιχείο των εγγράφων, χαρτών και σχεδίων που κατέθεσε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ως πρώτος στόχος καθορίζεται ο πολλά υποσχόμενος στόχος «Δελφίνη». Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν ο δεύτερος στόχος θα είναι η «Ανθεία» νοτιότερα ή ο «Γλαύκος» βορειότερα του «Δελφίνη». Αν και μέχρι πρόσφατα η προσοχή για τον δεύτερο στόχο στρεφόταν στην «Ανθεία», με βάση τα σεισμογραφικά δεδομένα, πληροφορίες του Φιλελεύθερου αναφέρουν ότι μετά και την ολοκλήρωση των γεωφυσικών ερευνών, η ζυγαριά για τη δεύτερη γεώτρηση γέρνει προς την πλευρά του «Γλαύκου».
Δεδομένου ότι πλέον στο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης προβλέπεται η έναρξή της σε λιγότερο από τρεις μήνες, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις προετοιμασίες βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας των απαραίτητων υποδομών, υλικών και προσωπικού. Στόχος είναι το γεωτρύπανο της Exxon Mobil να πιάσει δουλειά στο τεμάχιο 10 περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.
Το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί είναι βρετανικό και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, κατάλληλο για μεγάλα θαλάσσια βάθη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν του ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι το ότι είναι εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχαν αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.
- ΠΗΓΗ: philenews.com.