Λύση σε ένα θέμα που έχει φτάσει μέχρι τη Δικαιοσύνη δίνει η Μητρόπολη Κύκκου, η οποία είκοσι χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε χθες την Αθήνα ότι θα υλοποιήσει την αρχική της απόφαση και θα παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι του Μετοχίου για να ανεγερθεί εκεί η πρεσβεία της Ελλάδας. «Η Ιερά Μονή Κύκκου, ασχέτως δικαστικών διαδικασιών, όχι μόνο θα παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι του Μετοχίου προς ανέγερση μεγάρου που θα στεγάσει την πρεσβεία της Ελλάδος, αλλά εάν δεν προσκρούομε στις ευαισθησίες της μητρός πατρίδος η Ιερά Μονή Κύκκου θα έρθει αρωγός στο όλο έργο με το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ», δήλωσε στον Φιλελεύθερο ο μητροπολίτης Νικηφόρος.
Η υπόθεση με το οικόπεδο έφτασε στη δικαιοσύνη όταν αυτό συμπεριελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της μονής, καθώς στο πωλητήριο υπήρχε ρήτρα που υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο να το χρησιμοποιήσει μόνο για την ανέγερση πρεσβείας. Με απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να επιστρέψει το οικόπεδο στη μονή, η οποία με τη σειρά της επέστρεψε 2,25 εκατ. που αντιστοιχούν στο ποσό που είχε καταβάλει η Ελλάδα μαζί με τους τόκους. Η Ελλάδα, ωστόσο, αμφισβητεί ότι η Μονή Κύκκου έχει δώσει όλα τα ποσά που αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Τον περασμένο Μάιο ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θέλησε ποτέ να πουλήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο και πως σκοπός παραμένει να ανεγερθούν εκεί η πρεσβεία και η πρεσβευτική κατοικία. Η απόφαση αναμένεται στις 27 Ιουλίου, ωστόσο η πρόθεση του μητροπολίτη να προχωρήσει στην παραχώρηση του οικοπέδου ίσως αλλάξει τα δεδομένα.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το 1998 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο επισκέφθηκαν τη Μονή Κύκκου και έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο ήταν διατεθειμένη να διαθέσει έναντι λογικού τιμήματος μια έκταση στη Λευκωσία για την ανέγερση της νέας ελληνικής πρεσβείας. Ο μακαριστός πλέον Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι θέλει να κάνει δωρεά τέσσερα στρέμματα εξαιτίας της επιθυμίας του να έχει κοντά στο μοναστήρι την πρεσβεία της μητέρας πατρίδας.
Μερικές εβδομάδες αργότερα η Αθήνα επανήλθε και ζήτησε να αγοράσει επιπλέον έκταση για την ανέγερση και πρεσβευτικής κατοικίας. Ο μητροπολίτης αποφάσισε να πουλήσει άλλα τέσσερα στρέμματα σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή της αγοράς. Ωστόσο, για οικονομικούς λόγους η ανέγερση της πρεσβείας δεν προχώρησε ποτέ.