- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½-2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4-5΄, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 60΄ ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.
- Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Πετάμε το νερό τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1-2΄, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10΄, έως ότου «δέσει» λίγο η σάλτσα.
- Βάζουμε όλες τις πιπεριές, ανακατεύουμε για ½ λεπτό περίπου με ξύλινη κουτάλα και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35-40΄, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε απαλά.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τους γίγαντες για περίπου 15-20΄, για να κρυώσουν λίγο και να αναμιχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C. Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε καλά με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10-12΄ ή μέχρι να γίνουν καλά και να ροδίσουν.
⇔
Σερβίρουμε τους γίγαντες μαζί με τα σκουμπριά και συνοδεύουμε με πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμάδια.
- Πηγή: Χριστόφορος Πέσκιας / gastronomos.gr.