Του Λευτέρη Χριστοφόρου, εφημ. «Φιλελεύθερος»
Πρόσφατα η αμερικανική Βουλή αποφάσισε να παγώσει την πώληση όπλων προς την Τουρκία, αντιδρώντας στη συνολική προκλητική κι απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά της. Γνωρίζοντας τα τεράστια συμφέροντα και τις παραδοσιακές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, η απόφαση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα κι αναδεικνύει την τόλμη και την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να συγκρουστούν με την Τουρκία, προτάσσοντας αρχές και κανόνες τα οποία δεν σέβεται και παραβιάζει συλλήβδην η Τουρκία. Ορθότατα, λοιπόν, ενήργησε.
Πιστεύω ότι Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολύ περισσότερους λόγους έναντι της Τουρκίας, νομιμοποιείται να αντιδράσει ανάλογα και να καλέσει όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.
Θεωρώ ότι η ΕΕ όφειλε πρώτη να αντιδράσει, εδώ κι αρκετό χρονικό διάστημα, και να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων, κυρώσεων και εμπάργκο στην πώληση όπλων, έναντι στην προκλητική και επιθετική Τουρκία. Η ΕΕ επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει τόσο στην επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, όσο και στη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για τους κάτωθι ισχυρούς λόγους.
ΠΡΩΤΟΝ: Η Τουρκία απέδειξε ότι τον στρατιωτικό της εξοπλισμό τον χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνον για να επιτίθεται και να απειλεί γειτονικές χώρες, για να εισβάλλει στο Αφρίν της Συρίας και για να καταργεί το κράτος δικαίου και να παραβιάζει και περιφρονεί ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τουρκία ενώ δεν απειλείται από κανένα, την ίδια στιγμή απειλεί και προκαλεί με τη δύναμη του οπλοστασίου της, που δυστυχώς εν μέρει είναι και ευρωπαϊκό.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Επιπρόσθετα η ΕΕ όφειλε, ήδη, να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία γιατί εισέβαλε και κατέχει χώρα μέλος της ΕΕ, διατηρεί 40.000 στρατεύματα κατοχής και πλειάδα στρατιωτικών μέσων στην κατεχόμενη Κύπρο και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα για να απειλεί χώρες μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, καθημερινά. Διαθέτοντας τη στρατιωτική ισχύ, που ενισχύεται και με ευρωπαϊκό στρατιωτικό εξοπλισμό, συνεχίζει να παραμένει αδιάλλακτη στην επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα εισβάλλει κι απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΤΡΙΤΟΝ: Η ΕΕ που δημιουργήθηκε ως ένωση χωρών για προάσπιση και καθιέρωση της ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο και η ύπαρξη της εδράζεται σε πανανθρώπινες αρχές και αξίες, επιβάλλεται άμεσα να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν ανέχεται προκλητικές, επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας, προχωρώντας στο εμπάργκο όπλων προς τη χώρα αυτή. Η ίδια η ύπαρξη κι η αποστολή της ΕΕ εδράζεται στην εμπέδωση της ειρήνης και δεν συνάδει με την πώληση όπλων προς μία χώρα που διαταράσσει την ειρήνη και χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά όπλα επιθετικά.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Τόσο η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, όσο και η πώληση όπλων συγκρούεται με τις ίδιες τις συνθήκες και τις αρχές κι αξίες της ΕΕ.
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου
ΠΕΜΠΤΟΝ: Η χρηματοδότηση της Τουρκίας είναι χρήματα που προέρχονται από τις τσέπες των Ευρωπαίων φορολογουμένων πολιτών. Εάν σήμερα ερωτηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τόσο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας όσο και για την πώληση όπλων, είμαι βέβαιος, ότι θα απαντήσουν με συντριπτικό τρόπο λέγοντας στην ΕΕ τερματίστε τη χρηματοδότηση και τη πώληση όπλων στην Τουρκία.
ΕΚΤΟΝ: Πώς μπορεί η ΕΕ να εμφανίζεται άτεγκτη κι ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ελευθερία έκφρασης για το κράτος δικαίου, όταν όχι μόνον ανέχεται την Τουρκία που τα παραβιάζει καθημερινά, αλλά την επιβραβεύει κιόλας.
ΕΒΔΟΜΟΝ: Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του προέδρου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν είναι απλά μία οικονομική ένωση, όπως ήταν όταν ξεκίνησε.
Η ΕΕ περηφανεύεται ότι αυτό που της προσδίδει κύρος και διαφορετικότητα από άλλα ανάλογα εγχειρήματα που συνέβησαν στην ανθρωπότητα, είναι το γεγονός ότι η ΕΕ αποτελεί ένωση αρχών, αξιών, ειρηνικής αποστολής, ένωση αλληλεγγύης και προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΕ που χρηματοδοτεί τη Τουρκία και της πωλεί όπλα για να απειλεί και να επιτίθεται.
Πιστεύω είναι η ώρα η ΕΕ να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος της και να αποδείξει ότι ούτε εκβιάζεται, ούτε συμβιβάζεται σε θέματα αρχών και αξιών, αλλά εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου και τις διακηρύξεις της. Τούτο μπορεί να το αποδείξει έμπρακτα προχωρώντας άμεσα στο εμπάργκο όπλων και στον τερματισμό της χρηματοδότησης της Τουρκίας.
- Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είναι αναπλ. πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ευρωβουλευτής.