Στην Κομοτηνή πέρασα υπέροχα χρόνια. Τέσσερα ως προπτυχιακός και δύο ως μεταπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έκαναν πάνω από όλα να αγαπήσω την ακριτική και ευαίσθητη αυτή περιοχή της πατρίδας μας που μέχρι τότε δεν γνώριζα. Με έφεραν κοντά στη μουσουλμανική μειονότητα των συμπατριωτών μας Ελλήνων και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την όρεξη των απλών ανθρώπων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την εθνική τους συνείδηση. Και εννοώ την ελληνική.
Ανέκαθεν υπήρχαν οι εγκάθετοι της Τουρκίας που προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το καλό κλίμα στη Θράκη (νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), ενώ δεν έλειπαν και οι άμυαλοι από τη δική μας πλευρά.
Οι μειονοτικοί συμπολίτες μας στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εργατικοί οικογενειάρχες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ως πατρίδα τους την Ελλάδα. Φυσικά, υπάρχουν και πυρήνες υποκινούμενοι από την Άγκυρα, οι οποίοι επιδιώκουν διάσπαση του πληθυσμού στη Θράκη ώστε να μπορούν να κουμαντάρουν ευχερέστερα τη μάζα, προς εξυπηρέτηση των δικών τους άνομων συμφερόντων.
Όμως, σαν να μην έφταναν οι πραγματικά άοκνες προσπάθειες της Τουρκίας να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έρχονται σε αυτές να προστεθούν και ανεξήγητες ενέργειες ακόμη και ελληνικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι στις 19 Μαΐου εκάστου έτους ο ελληνισμός τιμά τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τις δολοφονικές ορδές των Νεοτούρκων του Μουσταφά Κεμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και άλλων. Κάθε Μάιο στις 19 διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και άλλα δρώμενα που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των παθών των Ελλήνων, γεγονότα σημαντικά άνευ των οποίων διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποστούμε ξανά τέτοια εγκλήματα.
Πατήστε πάνω στην αφίσα για να τη δείτε σε μεγαλύτερες διαστάσεις
Φέτος, λοιπόν, γνωστοποιήθηκε ότι το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το –άκουσον-άκουσον!– τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, στις 18-19 Μαΐου στην Κομοτηνή, θα διοργανώσουν εκδήλωση με θέμα: Γνωριμία με τον γείτονα μέσα από τη λογοτεχνία: Η τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα, η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κτήριο της Παλαιάς Νομικής που βρίσκεται μέσα στην πόλη απέναντι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.
Αντί δηλαδή τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια από κοινού με άλλα να προγραμματίσουν διημερίδα, στην οποία θα παρατίθενται ιστορικές μαρτυρίες και ατράνταχτα στοιχεία για την τέλεση της Γενοκτονίας από την Τουρκία στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, την αποσιωπούν.
Και όχι μόνον αυτό. Επιπλέον, καλύπτουν την ημέρα μνήμης με μια απρέπεια απέναντι στους νεκρούς και τα θύματα του ξεριζωμού. Κι όλα αυτά με τη συνέργεια ενός κυπριακού πανεπιστημίου, το οποίο έχει έδρα στη Λευκωσία, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο, όπως η ακρωτηριασμένη Κύπρος από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του θέρους του 1974!
Ο ιστορικός και εθνικός αυτός παραλογισμός πρέπει να ματαιωθεί. Ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οφείλει να μην παραχωρήσει αίθουσα για την προώθηση της τουρκικής λογοτεχνίας. Η ανεγκέφαλη σύλληψη για την διεξαγωγή εκδήλωσης του τουρκικού πολιτισμού τις ημέρες πένθους του ελληνισμού είναι εξέλιξη που κάνει το δραστήριο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και εν συνόλω την Τουρκία να τρίβουν τα χέρια τους από ευχαρίστηση.
Γιατί, εξάλλου, να προβαίνει σε κινήσεις που αφίστανται των διπλωματικών όταν υπάρχουν ελληνικά ιδρύματα που ευχαρίστως πυροβολούν την ιστορική μνήμη του ελληνισμού; Όλοι γνωρίζουμε πώς λέγονται…
Παναγιώτης Μπαλακτάρης
- Αναδημοσίευση: maurokouti.gr.
- Διαβάστε για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.