Θεωρείται ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ: Ο Λούης Τίκας, που γεννήθηκε ως Ηλίας Σπαντιδάκης στο χωριό Λούτρα του Ρεθύμνου και μετανάστευσε το 1906 για να βρει την τύχη του, κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του στη νέα του πατρίδα. Ο Έλληνας ανθρακωρύχος και συνδικαλιστής ηγήθηκε της εξέγερσης χιλιάδων συναδέλφων του ενάντια στις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία του Ροκφέλερ, η οποία κατέληξε στη Σφαγή του Λάντλοου, στις 20 Απριλίου 1914. Ο ίδιος δολοφονήθηκε άγρια από μέλη της Εθνοφρουράς, ωστόσο το παράδειγμά του δεν έπαψε να εμπνέει ολόκληρη την εργατική τάξη στις ΗΠΑ.
Η Σφαγή του Λάντλοου υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.
Στις 23 Ιουνίου ο Λούης Τίκας, 104 χρόνια μετά τη δολοφονία του, θα… επιστρέψει στην πόλη Λάντλοου του Κολοράντο, καθώς τότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Με το πράσινο φως από τις τοπικές αμερικανικές Αρχές, το Ίδρυμα Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριντα έφτιαξε τον ανδριάντα του μεγάλου αγωνιστή, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους Αμερικανούς ηγέτης και ήρωας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kalami.us, ο ανδριάντας θα τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους ανθρακωρύχους που σκοτώθηκαν στις απεργίες του 1913-1914 σε όλη την πολιτεία του Κολοράντο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τους Έλληνες ομογενείς και από διάφορους φορείς. Στο αρχικό σχέδιο το βάθρο που στηρίζεται ο ανδριάντας έχει και στις τέσσερις πλευρές τον αρχαίο ελληνικό μαίανδρο. Ο Λούης Τίκας φοράει ψηλές μπότες, στολή εργασίας και μαντίλι στο λαιμό, το δεξί του χέρι είναι σηκωμένο σε θέση χαιρετισμού και στο αριστερό κρατά χαρτιά που ακουμπούν πάνω του.