Τους τέσσερις αρχηγούς και δεκαεπτά εκτελεστικούς πυρήνες θεωρεί ότι έχει στα χέρια της η αστυνομία μετά τη μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος που έκλεβε φάρμακα για καρκινοπαθείς που διατίθενται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία, και στη συνέχεια τα πωλούσε στη μαύρη αφορά. Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στη… μπίζνα εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών.
Η Οικονομική Αστυνομία εκτιμά ότι το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Το κύκλωμα έπαιρνε τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα από δύο νοσοκομεία και τα διακινούσε σε πολύ υψηλότερες τιμές σε χώρες του εξωτερικού, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στη Σκανδιναβία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει ήδη κατασχέσει σημαντικές ποσότητες σκευασμάτων και διάφορα χρηματικά ποσά.
Το ότι το κύκλωμα «επέλεξε» τα ογκολογικά φάρμακα, το κόστος των οποίων στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1.000 έως 6.000 ευρώ, δεν θεωρείται τυχαία καθώς η τιμή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι διπλάσια, ακόμα και τριπλάσια. Νοσοκομειακές πήγες είπαν στο protothema.gr ότι η υπεξαίρεση των φαρμάκων γινόταν με παράνομες συνταγογραφήσεις – για παράδειγμα, συνταγογραφούνταν φάρμακα σε υγιείς ασφαλισμένους που τους εμφάνιζαν ως ασθενείς, σε ανθρώπους που μόλις είχαν αποβιώσει, ή συνταγογραφούνταν περισσότερα φάρμακα απ’ όσα είχε ανάγκη ο ασθενής.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται και στελέχη μεταφορικής που θεωρείται ότι βοηθούσαν στη διοχέτευση των αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ευρώπη. Οι αστυνομικοί χθες συνέλαβαν, μεταξύ άλλων, δύο νοσηλεύτριες στο «Λαϊκό». Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Τάσος Αντωνόπουλος τόνισε στο protothema.gr ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής μονάδας διάλυσης των κυτταροστατικών, δηλαδή των ογκολογικών φαρμάκων.
Οι πρώτες καταγγελίες για το κύκλωμα είχαν γίνει το 2013, ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, δεν υπήρχαν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση.
Πλέον, όμως, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η υπόθεση είναι «δεμένη» μιας και έχουν εντοπιστεί πολλά και αδικαιολόγητα ποσά, εικονικά τιμολόγια των εξαγωγών και χιλιάδες ακριβά σκευάσματα σε φαρμακαποθήκες, σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά και σε ψυγεία που ανήκουν στους κατηγορούμενους.
Τα αρχηγικά στελέχη, ένα εκ των οποίων ζει μόνιμα εκτός Ελλάδας, είχαν φτιάξει και εταιρείες για να καλύπτουν τη δράση τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ, σε μια δεύτερη φάση, θα ακολουθήσουν τη ροή του χρήματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλοι που εμπλέκονται στο κύκλωμα.