Οι παπαρούνες (χασχάσια) είναι οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού, πριν ανθίσει. Είναι γνωστές κυρίως ως γέμιση σε πίτες και τις βρίσκουμε στις… ψαγμένες λαϊκές αγορές.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, αν θέλουμε, προσθέτουμε και τριμμένη φέτα (ή όποιο τυρί προτιμάμε).
ΥΛΙΚΑ
6 φύλλα περέκ |
1 κιλό βρασμένη παπαρούνα |
1 μεγάλο κρεμμύδι |
1 μεγάλο πράσο |
½ ματσάκι άνηθο |
1 φλ. ελαιόλαδο |
αλάτι |
πιπέρι |
λάδι για το άλειμμα των φύλλων |
σουσάμι και παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε μέσα τις παπαρούνες και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε περίπου 10΄ στη φωτιά. Αποσύρουμε τη γέμιση και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο περέκ και το βρέχουμε κάτω από τη βρύση για 1-1,5΄. Τοποθετούμε πάνω στο ταψί αφού το έχουμε λαδώσει. Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο φύλλα αλείφοντας με λάδι κάθε φορά. Αφήνουμε 5΄ να μαραθούν.
- Βάζουμε κυκλικά τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
- Κάνουμε με τον ίδιο τρόπο τα άλλα τρία φύλλα και τα βάζουμε πάνω στη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν, αφού έχουν μαραθεί, προς τα μέσα. Θα πρέπει να γίνει μια κυκλική όμορφη πίτα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
- Ψήνουμε για 40-50΄ στους 180° με αέρα. Μόλις ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.
- Πηγή: cookpad.com / Μαρία Καρατζόγλου.