Με τους εθνικούς ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας και με την προβολή φωτογραφιών από τις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Αρμενίων και η οποία φιλοξενήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος παρουσίασε την πορεία από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην αναθεωρητική πολιτική του νεοοθωμανισμού.
«Το πιο στέρεο θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου που θέλουμε είναι η ιστορική αλήθεια και το πιο ανθεκτικό υλικό για να τον χτίσουμε είναι το Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στα όσα έφεραν κοντά τους Έλληνες με τους Αρμένιους, τόνισε ότι έσμιξαν ως αδελφά έθνη με κοινή μοίρα.
«Και λέω έθνη και όχι λαοί γιατί τα έθνη δεν αφορούν τους πολίτες του σήμερα, αλλά συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς και τους αγέννητους», εξήγησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ακόμα τόνισε ότι οι γενοκτονίες σταμάτησαν στο φυσικό σύνορο με την Τουρκία, τον ποταμό Έβρο, το 1923 με την Ανταλλαγή, αλλά οι μνήμες μας κρατούν όρθιους «και μας θωρακίζουν σήμερα απέναντι στις παράλογες και αναχρονιστικές αναθεωρητικές, νεοοθωμανικές προσεγγίσεις και πολιτικές που επανεμφανίζονται στη γειτονιά μας».
Την εκδήλωση, που διοργάνωσαν από κοινού η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, η Αρμενική Κοινότητα Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, άνοιξε με χαιρετισμό της η πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας Μαρί Καλαϊτζιάν. Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόξενος της Αρμενίας Άννα Χατσατριάν, ο βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.
Η εκδήλωση για την 103η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και για την 100ή επέτειο ανεξαρτησίας της Αρμενίας, ολοκληρώθηκε με αρμένικα τραγούδια από τη Χριψιμέ Ντανιελιάν. Μαζί της η πιανίστα Βιολέτα Τοπαλίδου και η ορχήστρα εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κόζαλη.