Ο Μικρός Ανθρωποφάς (με την ελληνική ονομασία του εκφώνησε τη νησίδα χθες και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβάζοντάς την, μάλιστα, από σημείωμα που κρατούσε) ανήκει στο σύμπλεγμα των 25 νησιών και νησίδων στην ευρύτερη περιοχή των Φούρνων.
Στον Μικρό Ανθρωποφάγο ουδέποτε υπήρχε αναρτημένη ελληνική σημαία, σε αντίθεση με τον Μεγάλο Ανθρωποφάγο, το Μακρονήσι, τον κατοικημένο Άγιο Μηνά ή και άλλα νησιά του συμπλέγματος.
Οι δύο Ανθρωποφάγοι, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των συμπλεγμάτων Φούρνων, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου (όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκονται τα Ίμια, η Ψέριμος κ.ά.), αποτελούν τακτικά στόχους υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά, ενώ σε εκείνη την περιοχή έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες εντάσεις στη θάλασσα. Οι λόγοι που οι Τούρκοι έχουν επικεντρώσει ιδιαίτερα σε αυτά τα τρία νησιωτικά συμπλέγματα (τα οποία συγκροτούνται από ακατοίκητα, αλλά και κατοικημένα νησιά) είναι ότι η αμφισβήτησή τους πρακτικά επιτρέπει στους Τούρκους να προβάλουν κυριαρχικά δικαιώματα προς τα δυτικά, αποκόπτοντας τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους από τα βόρεια Δωδεκάνησα (Πάτμος, Λέρος κ.ά.).
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι ενημερωμένοι για τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και στα υπόλοιπα 10 νησιωτικά συμπλέγματα στα οποία η Τουρκία εγείρει αξιώσεις από τις εκβολές του Έβρου έως την Κρήτη. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα νησιωτικά συμπλέγματα Ζουράφας, Οινουσσών, Καλογήρων, Αντιψαρών, Αρκών, Στρογγυλής Νισύρου, Λέβιθας και Κινάρου, Σύρνας Αστυπάλαιας, Αυγού Καρπάθου και των νησιών του Κρητικού Πελάγους, εν ολίγοις βορείως της Κρήτης.
Το κοινό σημείο
Ένα κοινό σημείο όλων αυτών των νησιών είναι ότι βρίσκονται στα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, ο οποίος «κόβει» το Αιγαίο στη μέση, σε μια ζώνη από τα δυτικά του Ηρακλείου Κρήτης στον Νότο έως τη Βιστωνίδα στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης στον Βορρά. Η επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού να θέσει με τόσο συντονισμένο και άμεσο τρόπο το ζήτημα των Ανθρωποφάγων αναδεικνύει την τουρκική επιλογή να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που δημιουργείται, προκειμένου να προωθηθούν οι τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο.
Παράλληλα, για την ελληνική πλευρά θεωρούνται από τα πλέον «επικίνδυνα» σημεία για τουρκική προβοκάτσια, γι’ αυτό και υπάρχει διαρκής παρακολούθηση και επιφυλακή, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
- Πηγή: kathimerini.gr / Βασίλης Νέδος.