Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, καλό θα είναι να διευκρινίσουμε εξαρχής ότι τη Μεγάλη Παρασκευή οι μοναχοί όχι μόνο δεν τρώνε, δεν πίνουν καν νερό. Κι αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, πάμε να συστήσουμε το πιάτο.
Οι αλάδωτες, νερόβραστες φακές με μπόλικο ξίδι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό αυτής της ημέρας. Δεν παύουν όμως να είναι ένας γαστρονομικός και διατροφικός θησαυρός, ταυτόχρονα οικονομικός και εύκολος στο μαγείρεμα.
Αυτό που κάνει τη διαφορά σ’ αυτήν τη συνταγή είναι η προσθήκη ρυζιού. Τα δύο συστατικά αποτελούν τον ιδανικό διατροφικό συνδυασμό, διότι μαζί παράγουν υψηλής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Ιδανικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καστανό ρύζι, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φακές |
2 καρότα |
1 κρεμμύδι ξερό |
2 σκελίδες σκόρδο |
2 μικρές πατάτες |
1 κόκκινη πιπεριά |
3-4 κ.σ. ρύζι |
2 φύλλα δάφνης |
½ φλ. σάλτσα ντομάτας |
αλάτι, πιπέρι |
1 πρέζα ζάχαρη |
λίγο ξίδι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τις φακές από ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τις σκεπάζουμε με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15′. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ο μόνος λόγος που στραγγίζουμε το πρώτο νερό, είναι για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο όσπριο. Διαφορετικά μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο αυτό.
- Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά, τα οποία έχουμε πλύνει, καθαρίσει και κόψει (το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα, το σκόρδο και την πιπεριά). Σκεπάζουμε με αρκετό νερό, λίγο παραπάνω από το ύψος της φακής, περίπου 8-10 φλ., και βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά για 10′ περίπου και στη συνέχεια χαμηλώνουμε.
- Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το ρύζι, τη σάλτσα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και να χυλώσει καλά.
- Σερβίρεται ζεστό και προσθέτουμε λίγο ξίδι στο πιάτο, κι αν θέλουμε λίγη αποξηραμένη καυτερή πιπεριά.