Τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας επισκέφθηκε ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας, με αφορμή τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της συμπλήρωσης 197 ετών από την εθνική παλιγγενεσία και την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Στόχος της επίσκεψης, ήταν ο εορτασμός της «Παναγίας του Βορρά» και των πανηγυρικών εκδηλώσεων της Ομογένειας, το τριήμερο 16 έως 18 Μαρτίου.
Οι εν λόγω εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν μία εβδομάδα νωρίτερα, για να επιστρέψει ο ποιμενάρχης στη Στοκχόλμη, εγκαίρως, για την ημέρα του Ευαγγελισμού και της εθνικής επετείου. Ο μητροπολίτης πραγματοποίησε την 11η κατά σειρά από την ενθρόνισή του ποιμαντορική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, όπου το απόγευμα της Παρασκευής ετελέσθη η Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών στην Κυρία Θεοτόκο, στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του μητροπολίτη. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και ανέλυσε θεολογικά το λαοφιλές Θεομητορικό τροπάριο της κατακλείδος των Χαιρετισμών «Την ωραιότητα της Παρθενίας σου».
Την επομένη παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν του η πρέσβης της Ελλάδας στο Όσλο Μαρία Διαμάντη και ακολούθως, είχε συνάντηση εργασίας με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Μητροπολιτικού Ναού. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο ποιμενάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του εφημερίου και των μελών της ενορίας που αφορούν το ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό έργο τους και συνοψίζονται στην ενημέρωση σε νεοφερμένους από την Ελλάδα στη Νορβηγία για την ταχεία κοινωνική τους ένταξη, στα μαθήματα νορβηγικής γλώσσας, στο κατηχητικό σχολείο, στις ομάδες νέων, εφήβων και στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών.
Το απόγευμα του Σαββάτου ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κλεόπα, ενώ την Κυριακή προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο μητροπολίτης τέλεσε ενώπιον του εκκλησιάσματος το Μυστήριο του Χρίσματος στον ελληνικής καταγωγής Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, για τη σπουδαιότητα του οποίου μίλησε στους μαθητές του κατηχητικού και ελληνικού σχολείου, που παρακολουθούσαν την τέλεσή του.
Ακολούθησε η Δοξολογία για την εθνική επέτειο και όταν ολοκληρώθηκε, ο ποιμενάρχης μίλησε στην ελληνική και την αγγλική για το νόημα της πνευματικής σκλαβιάς και ελευθερίας και της εορτής του Ευαγγελισμού, σε συνάρτηση με τους αγώνες του Γένους για την επίτευξη της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό. Υπενθύμισε την παροιμιώδη φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη αναφορικά με τον απελευθερωτικό αγώνα, ότι η νοοτροπία των Ελλήνων της εποχής εκείνης, απανταχού της γης, επικεντρώθηκε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», επαίνεσε όλους τους επισήμους φορείς της Ομογένειας για τη συνεργασία τους και ευχήθηκε να διατηρηθούν ως κόρες οφθαλμών τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και συνθέτουν την Ομογένεια σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ενότητα, συνεργασία, αλληλοσυμπαράσταση, αλληλοκατανόηση και ομοψυχία.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρέσβης Μαρία Διαμάντη, η οποία αναφέρθηκε από ιστορικής πλευράς στον εορτασμό της εθνικής επετείου και τόνισε τη σημασία της ενότητας στους κόλπους της Ομογένειας.
Ακολούθησε στον ναό η εορτή των μαθητών του κατηχητικού σχολείου με την παρουσίαση του σκετς «Το Κρυφό Σχολειό», υπό την καθοδήγηση του π. Αλεξάνδρου και της θεολόγου, Ευαγγελίας Χατζηπέτρου, και των μαθητών του ελληνικού σχολείου του Όσλο, με την απαγγελία ποιημάτων και αποσπασμάτων από κείμενα του Μακρυγιάννη και του Ρήγα Φεραίου, υπό την επίβλεψη του δασκάλου τους Παναγιώτη Αλεξάκη και των εκπαιδευτικών Φωτεινής Λάζαρη και Βασιλικής Μήτσα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξίωσης, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του εορτάζοντος Μητροπολιτικού Ναού και με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το αντίστοιχο τμήμα της ενορίας, υπό την καθοδήγηση της κ. Αρετής Καλαντζή. Το απόγευμα της Κυριακής, ο μητροπολίτης επέστρεψε στη Στοκχόλμη.
Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.