Αν και η SoFi (Σόφι) δεν είναι το πρώτο ρομποτικό ψάρι, είναι το πρώτο ρομποτικό ψάρι που μοιάζει με αληθινό, τόσο αληθινό που τα άλλα ψάρια το… ερωτεύονται!
Δημιούργημα ερευνητών του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, η SoFi έχει πάρει το όνομα ενός γυμνασιακού έρωτα.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρόμπερτ Κάτζμαν, στο περιοδικό ρομποτικής Science Robotics, ονόμασε έτσι το ρομπότ για να του θυμίζει μια συμμαθήτριά του από το γυμνάσιο με την οποία ήταν ερωτευμένος.
Κολυμπά ταχύτερα από τα αληθινά ψάρια
Μέχρι σήμερα τα ρομποτικά ψάρια, γνωστά ως «Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα» (Autonomous Underwater Vehicles-AUVs), είναι ογκώδη και γενικώς δεν κολυμπούν πολύ καλά με αποτέλεσμα να τρομάζουν τα αληθινά ψάρια. Όμως η SoFi αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Το εξελιγμένο ρομποψάρι έχει βάρος 1,6 κιλών, μήκος σχεδόν μισού μέτρου και κολυμπά με ταχύτητα περίπου 25 εκατοστών (το μισό μήκος του σώματός της) ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή είναι αρκετά πιο αργή από τα κανονικά ψάρια που μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητα δύο έως δέκα φορές το μήκος τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.
Η SoFi μπορεί να κολυμπήσει 40 λεπτά χωρίς διακοπή και να φθάσει σε βάθος έως 18 μέτρων, ελεγχόμενη από μακριά –χωρίς καλώδιο– από ένα αδιάβροχο Super Nintendo controller που κρατά ένας δύτης ο οποίος ακολουθεί σε απόσταση έως 20 μέτρων. Στη θέση του στόματός της έχει ενσωματωθεί μια κάμερα υψηλής ανάλυσης που καταγράφει σε φωτογραφίες και βίντεο τη ζωή στο βυθό με μεγάλη λεπτομέρεια.
Οι κινήσεις του ρομπότ στο νερό είναι πολύ φυσικές χάρη στα δύο πλευρικά πτερύγια και στους μαλακούς και ευπροσάρμοστους τεχνητούς μύες του.
Το κεφάλι έχει εκτυπωθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή, για το σώμα έχει χρησιμοποιηθεί εύπλαστο πλαστικό και σιλικόνη, ενώ ο κινητήρας είναι σχεδόν αθόρυβος μέσα στο νερό. Η SoFi λειτουργεί με μπαταρία λιθίου, παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.