O Κώστας Λαλιώτης και ο Αντώνης Τριφύλλης συνέγραψαν ένα κείμενο για τις «σκοτεινές ώρες» του Ουίνστον Τσόρτσιλ με αφορμή την βραβευμένη με Όσκαρ (πια) ταινία The Darkest Hour. Το κείμενο αυτό (με ορισμένες περικοπές) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The books’ journal (Μάρτιος 2018), και ολόκληρο στο thecaller.gr.
Ένα κείμενο για τα «καπρίτσια» της ιστορίας, τις αμφιθυμίες των Ηγετών, τις «σκοτεινές ώρες» των μεγάλων αποφάσεων, τα μεγάλα διλήμματα για τα «εάν» της ιστορίας, με αναφορά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Γιατί όπως σημειώνουν οι συγγραφείς σ’ ένα επιμύθιο με νόημα (σε μία περίοδο μάλιστα, όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων), «στο δραματικό δίλημμα τι κάνεις εάν και όταν το κεφάλι σου είτε είναι είτε πρόκειται να μπει στο στόμα μιας τίγρης, έχουν χρέος να απαντούν κάθε φορά με συναίσθηση της ιστορικής τους ευθύνης Έθνη και Λαοί, Δημοκρατίες και Κόμματα, Πολιτικοί Ηγέτες και Πολίτες…».
Γράφουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαλιώτης και ο Αντώνης Τριφύλλης:
Την έξοχη ταινία του σκηνοθέτη Τζο Ράιτ την είδαμε μαζί αρκετές φορές, γιατί πυροδοτούσε ένα διαχρονικό και αντιπαραθετικό φιλικό διάλογό μας για τα «καπρίτσια» και τα «εάν» της ιστορίας.
Αδιαμφισβήτητα, η ταινία είναι εξαιρετική και συναρπαστική, αν και έχει αρκετές ιστορικές αποσιωπήσεις, ανακρίβειες και αναντιστοιχίες. Όμως, υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από το ταλέντο του σκηνοθέτη και πέρα από τη συγκλονιστική ηθοποιία του Γκάρι Όλντμαν.
Είναι οι στιγμές που, εστιάζοντας στη Βρετανία, αποκαλύπτουν τις πολιτικές παλινωδίες και τις αμφισημίες του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, μαζί με τις θανάσιμες αμφιβολίες του πριν τελικά ληφθεί η «Μεγάλη Απόφαση» – για την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο. Αυτές καταγράφονται σαν μια κινηματογραφική φούγκα σε τρία μέρη, συνδεδεμένες με τις τρεις εμφανίσεις του Τσόρτσιλ στη Βουλή.
Από τα εκατοντάδες βιβλία, από τα δεκάδες κινηματογραφικά έργα, τις τηλεοπτικές σειρές και τα ντοκιμαντέρ, αξιολογούμε τέσσερις ταινίες οι οποίες απομονώνουν όχι μία αλλά τέσσερις περιόδους σε αντίστοιχες «σκοτεινές ώρες» από την πολυκύμαντη διαδρομή του Τσόρτσιλ, την πλούσια βιογραφία του και τη δική του ιστορία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο («Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, επειδή σκοπεύω να την γράψω ο ίδιος», είχε δηλώσει ο Τσόρτσιλ γεμάτος αυτοπεποίθηση). […]
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.
- Πηγή: thecaller.gr.