Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέους γιγάντιους ιούς, οι οποίοι διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων για τη δημιουργία πρωτεϊνών από κάθε άλλο ιό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, αλλά και τις πιο μακριές… ουρές.
Οι δύο ιοί «Τουπάν» (Tupanviruses) ανακαλύφθηκαν σε δείγματα που συλλέχθηκαν από μια λίμνη και από βάθος 3.000 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Βραζιλίας.
Σε σχέση με τους υπόλοιπους ιούς, όπως έδειξε η ανάλυση του γονιδιώματός τους, οι δύο νέοι ιοί περιέχουν τα περισσότερα γονίδια που είναι κατάλληλα για την χρησιμοποίηση και των 20 αμινοξέων που υπάρχουν στη φύση, προκειμένου να δημιουργηθούν πρωτεΐνες. Αλλά δεν φαίνεται όντως ότι συνθέτουν πρωτεΐνες.
Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Βραζιλία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μπερνάρ λα Σκόλα του Πανεπιστημίου της Αιξ-Μασσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, δήλωσαν ότι η προέλευση των 20 γονιδίων για πρωτεϊνοσύνθεση παραμένει άγνωστη. Οι δύο νέοι γιγαντοϊοί περιέχουν παρόμοια γονίδια όχι μόνο με τους άλλους γνωστούς ιούς, αλλά επίσης με άλλους μικροοργανισμούς (αρχαία, βακτήρια, ευκαρυωτικοί οργανισμοί). Όμως περίπου το 30% των γονιδίων των δύο γιγάντιων ιών είναι μοναδικά και δεν έχουν βρεθεί σε άλλους οργανισμούς.
Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση της εξέλιξης των ιών. Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες για τους πολύπλοκους γιγάντιους ιούς: Η μία ότι εξελίχθηκαν από έναν αρχαίο πολύ απλό πρόγονο, «κλέβοντας» στην πορεία γονίδια από τους οργανισμούς που μόλυναν κατά καιρούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερα γονίδια. Η άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι συνέβη το αντίστροφο: ο πρόγονος των ιών αυτών ήταν ο ίδιος ένας γιγάντιος ιός και στην πορεία οι περισσότεροι άλλοι ιοί έχασαν πολλά από αυτά τα προγονικά γονίδια, αλλά ορισμένοι γιγάντιοι ιοί όπως οι «Τουπάν» διατήρησαν όλο το αρχέγονο πολύπλοκο γονιδίωμά τους.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.