Τη μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες αλλά και ξηρασίες συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα βιώσουν οι κάτοικοι της Αθήνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών Environmental Research Letters.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις.
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής την Σέλμα Γκουερέιρο, μπήκαν τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες και το πώς αυτά θα επηρεάσουν τις 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100.
Ο χάρτης της NASA δείχνει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία της Γης από το 2013 έως το 2017 και συγκριτικά με την περίοδο 1951-1980 (φωτ.: NASA)
Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια.
Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.