Είναι η γενιά που μεγαλώνει μέσα στο διαδίκτυο, και κυρίως μέσα στα social media. Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτρέψουν στα παιδιά τους τη δημιουργία προφίλ, και, όπως δείχνουν οι έρευνες, πολλοί ενδίδουν προτού ακόμα εκείνα τελειώσουν το Δημοτικό! «Στην Ελλάδα το 80% των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ τάξης έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα», είπε μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο ο Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και εθνικός εκπρόσωπος στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ωστόσο, από τις 25 Μαΐου θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας ο ευρωπαϊκός κανονισμός σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα social media από παιδιά μέχρι και 16 ετών.
«Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 679/2016 απαγορεύεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Αυτό ίσχυε ως νόμος στις ΗΠΑ από το 1998, η είσοδος όμως ή μη των παιδιών ήταν ευθύνη των γονέων. Εδώ τώρα αλλάζει το πλαίσιο και πλέον την ευθύνη την έχουν τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα», τόνισε ο Γιώργος Κορμάς, προσθέτοντας ότι θα εξαντλείται η αυστηρότητα του νόμου. Τα πρόστιμα, σημειώνει, φτάνουν και τα 10 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, για παιδιά από 13 έως 16 ετών θα χρειάζεται γονική συγκατάθεση την πιστοποίηση της οποίας θα αναλάβουν, και πάλι, τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα. Πώς θα αντιδράσει, όμως, η τεχνολογική βιομηχανία η οποία αναγκαστικά θα χάσει μια μερίδα κοινού; Ο Γιώργος Κορμάς σημειώνει ότι ενδέχεται να εμφανιστεί μια «γενιά» social media, πιο στοχευμένη.
«Ήδη το Facebook ανακοίνωσε για τις ΗΠΑ το Messenger for kids για παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών. Σε αυτό ουσιαστικά ο γονιός θα δίνει στο παιδί του τη δυνατότητα να έχει Messenger μέσω του δικού του λογαριασμού, οπότε και θα έχει, π.χ., τον έλεγχο των φίλων του. Ναι, η βιομηχανία θα κινηθεί να κρατήσει αυτό το αγοραστικό κοινό», κατέληξε.