Την πεποίθησή του ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού, που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια, δε θα πάνε χαμένα» και ότι «το μέλλον θα είναι καλύτερο» εκφράζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄.
«Η αγαπημένη μας πατρίδα, η Ελλάδα, κατά το νέο έτος να βγει ισχυρή, σε όλους τους τομείς» ευχήθηκε.
Από την Αλεξάνδρεια, που εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δίνει μαρτυρία Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εκφράζει την πεποίθησή του μιλώντας προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι παρά «την οικονομική κρίση που μαστίζει τα περισσότερα μέρη του πλανήτη, μέσα σε αυτά και την Ελλάδα», «η βοήθεια του Θεού είναι εκείνη που ουσιαστικά μάς ενισχύει, οδηγώντας τα βήματά μας».
Αναφερόμενος στους πολέμους που πλήττουν την Μέση Ανατολή, ο ιεραπόστολος Πατριάρχης επισημαίνει ότι «ο μήνυμα του Χριστιανισμού αλλά και οι προσευχές μας, είναι να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις το ταχύτερο δυνατό». Ενώ, παράλληλα, ζητά «να σταματήσει ακόμη, κάθε μορφή εν ονόματι του Θεού εξτρεμιστικής βίας, εναντίων ομόθρησκων ή αλλόθρησκων συνανθρώπων μας».
Τέλος, υποστηρίζει ότι «χριστιανισμός και ελληνισμός, καθίστανται ισχυρές γέφυρες συνεργασίας, μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδος και Αιγύπτου».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Κάτσικα:
Μακαριότατε, πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να περάσει το πανανθρώπινο μήνυμα της Χριστιανοσύνης στις 54 χώρες της Αφρικής που ποιμαίνετε, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί πλέον στα περισσότερα μέρη του πλανήτη;
Το πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης, πηγάζει από τον Άγιο Θεό και την υπέρτατη εκούσια θυσία Του πάνω στον Γολγοθά, για τη σωτηρία του ανθρώπου. Αυτό είναι το μοναδικό μήνυμα της Χριστιανοσύνης, που διαλαλεί πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Η Αγάπη!
Στην δικαιοδοσία του παλαίφατου Αλεξανδρινού Θρόνου, υπάγονται όλες οι χώρες της αχανούς Αφρικανικής Ηπείρου, στις περισσότερες των οποίων έντονα δραστηριοποιούμεθα, προσφέροντας ταυτόχρονα τόσο το αιώνιο σωτηριώδες μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού, όσο και ανθρωπιστική βοήθεια, για την ανακούφιση των πονεμένων Αφρικανών αδελφών. Επίσης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την καλυτέρευση της παιδείας και της υγείας, κτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, αντίστοιχα.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα περισσότερα μέρη του πλανήτη, μέσα σε αυτά και την Ελλάδα, σαφώς και δυσκολεύει το έργο μας. Όμως η βοήθεια του Θεού είναι εκείνη που ουσιαστικά μάς ενισχύει, οδηγώντας τα βήματά μας.
Έχοντας ως έδρα την Αλεξάνδρεια, μία από τις πόλεις-σύμβολα του αραβικού κόσμου, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνικό πολιτισμό, σε ποια θέση των Αιγυπτίων (χριστιανών και μουσουλμάνων) βρίσκεται σήμερα το ελληνορθόδοξο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας;
Η παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή της Αιγύπτου, με την δημιουργία της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξάνδρειας, το 331 π.Χ., από τον Μακεδόνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο και, στη συνέχεια, η εμφάνιση του χριστιανισμού, από τον πρώτο Επίσκοπο και ιδρυτή του Αλεξανδρινού Θρόνου, Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, το 68 μ.Χ., καθόρισαν την ιστορικότητα της Αλεξάνδρειας.
Ελληνισμός και χριστιανισμός, είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η παρουσία μας στην περιοχή.
Είναι μία αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα, που γνωρίζουν όλοι, ανυψώνοντας τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου, στις καρδιές των Αιγυπτίων.
Όντας στη Μέση Ανατολή, με τις τόσες συγκρούσεις, ποιο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων στους λαούς που πλήττονται από πολέμους, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους να έχει αναζητήσει την τύχη του στις ευρωπαϊκές χώρες;
Η πολύπαθη και αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή, με τις τόσες ανθρώπινες συγκρούσεις και διαμάχες, υποφέρει από αστάθεια, ανακατατάξεις και προσφυγιά. Το μήνυμα του χριστιανισμού αλλά και οι προσευχές μας, είναι να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις το ταχύτερο δυνατό, να επικρατήσει η ειρήνη και η αγάπη, για να επέλθει η αρμονική συνύπαρξη.
Να σταματήσει ακόμη, κάθε μορφή εν ονόματι του Θεού εξτρεμιστικής βίας, εναντίων ομόθρησκων ή αλλόθρησκων συνανθρώπων μας.
Ο Θεός είναι αδιάκριτη αγάπη προς πάντας. Κι αν η ανθρωπότητα μείνει στην αγάπη, μένει με τον Θεό και ο Θεός μαζί της. Εχθρότητες και μίση, απομακρύνουν τον Θεό από τη ζωή μας.
Πόσο αρωγός στέκεται ο ελληνισμός της χώρας του Νείλου στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και αντίστοιχα πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία συμβάλλει στο έργο των πρεσβυγενών ελληνικών κοινοτήτων, όντας και οι δύο φορείς γέφυρες μεταξύ των δύο λαών και κρατών;
Το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο ελληνισμός της Νειλοχώρας, στέκονταν πάντοτε συνοδοιπόροι στο ιστορικό τους διάβα. Ο μεν Αποστολικός Θρόνος με την παρουσία και εμπειρία δύο χιλιάδων χρόνων, οι δε ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου, με την δυναμικότητα και την πρόοδο που τις χαρακτηρίζει. Και οι δύο φορείς, χριστιανισμός και ελληνισμός, καθίσταται ισχυρές γέφυρες συνεργασίας, μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδος και Αιγύπτου. Είναι οι «όψεις του ιδίου νομίσματος», που επενδύεται προς το συμφέρον των χωρών μας.
Ποια είναι η Πατριαρχική ευχή σας για την Ελλάδα για το 2018; Και ποια η προσμονή σας για τον ερχομό του νέου έτους για όλον τον κόσμο;
Η Πατριαρχική μου ευχή και προσευχή είναι να συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα, την αναγκαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης των λαών. Ζούμε όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό, τρεφόμαστε από τον ίδιο πλανήτη, όμως πορευόμαστε με αβεβαιότητα στο μέλλον. Φαίνεται να έχουμε χάσει την ελπίδα μας, ως αποτέλεσμα του εγωισμού και των συμφερόντων των ισχυρών της γης.
Η αγαπημένη μας πατρίδα, η Ελλάδα, κατά το νέο έτος να βγει ισχυρή, σε όλους τους τομείς. Να επανέλθει η ευημερία του λαού μας και η πρόοδος.
Πιστεύω, πως ο φιλότιμος λαός μας και οι θυσίες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πάνε χαμένα. Το μέλλον θα είναι καλύτερο. Το ελπίζουμε όλοι μας!
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.