Στο… μυαλό ενός Ολλανδού επιστήμονα του 18ου αιώνα «άνθισε» η ιδέα για τη μυστική ζωή των φυτών. Παράδοξο; Όχι, αν μελετήσει κανείς το έργο του Jan Ingenhousz, ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1730 και συνέδεσε το όνομά του με τη φωτοσύνθεση, αν και το βασικό ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στην ανοσολογία.
Ο φυσιολόγος, βιολόγος και χημικός άρχισε να μελετά Ιατρική σε ηλικία 16 ετών. Μάλιστα, όταν μετακόμισε στο Λονδίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία εμβολιασμού των χωρικών απέναντι στην ευλογιά. Τα νέα δεν άργησαν να ταξιδέψουν μέχρι την αυτοκρατορική Αυλή, και έτσι η Αυστριακή Μαρία Θηρεσία του ζήτησε να πάει στη Βιέννη και να εμβολιάσει ολόκληρη την οικογένεια των Αψβούργων. Εκείνη την εποχή για να γίνει εμβόλιο ο γιατρός βύθιζε τη βελόνα στο πύον τραύματος μολυσμένου ανθρώπου, μια καθόλου ευχάριστη και επίπονη διαδικασία.
Η αποστολή του Ολλανδού επιστήμονα ήταν επιτυχημένη, και έτσι η Μαρία Θειρεσία τον έχρισε επίσημο γιατρό της οικογένειας. Ωστόσο, τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονταν πολύ πιο πέρα από την Ιατρική. Μεταξύ άλλων, σημαντικές ήταν οι παρατηρήσεις του σχετικά με την παραγωγή ενέργειας, την κίνηση των σωματιδίων, αλλά και τη φωτοσύνθεση. Αν και τον 18ο αιώνα ήταν γνωστό ότι τα φυτά παράγουν και απορροφούν αέρια, εντούτοις ο Jan Ingenhousz ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε ότι το οξυγόνο παράγεται από τα φύλλα εξαιτίας του ηλιακού φωτός, και ότι το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται στο σκοτάδι.
Οι παρατηρήσεις του σχετικά με τη φωτοσυνθετική διαδικασία δημοσιεύτηκαν το 1779 και επηρέασαν σημαντικά την έρευνα σχετικά με τη ζωή των φυτών.
Στο έργο του Jan Ingenhousz και στη συνεισφορά του για την κατανόηση του φυσικού κόσμου είναι αφιερωμένο το doodle της Google, μαζί με την προτροπή προς τους μαθητές που μελετούν βιολογία να μην ξεχάσουν να πουν ευχαριστώ στον Ολλανδό επιστήμονα!