Τα ελληνικά ακούγονται δυνατά σε όλο τον κόσμο, και υπάρχουν νέοι και νέες που το αποδεικνύουν περίτρανα. Η περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας έδωσε μια πρόγευση του τι συμβαίνει εκτός των συνόρων της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης.
Η 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι πια γεγονός. Διοργανώνεται από το ΑΠΘ και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Χορηγός το Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης».
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι από 18 έως 25 ετών, έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου και είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εξαιρούνται όσοι έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα σε Ελλάδα ή Κύπρο για περισσότερο από ένα έτος, αλλά και όσοι συμμετείχαν στην περσινή διοργάνωση.
Η διαδικασία
Στις 10 Ιανουαρίου 2018 σε 21 εξεταστικά κέντρα που θα πιστοποιηθούν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου (κατανόηση γραπτού λόγου, χρήση γλώσσας, κατανόηση προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου). Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της Ολυμπιάδας, που θα διεξαχθεί σε: Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.
Στις 9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου θα ανακοινωθούν οι 21 νέοι και νέες που προκρίνονται στην επόμενη φάση.
Το δεύτερο στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, στην κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Εκεί θα πραγματοποιηθούν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι εξετάσεις για την ανάδειξη των τριών νικητών/τριών θα γίνουν στις 28 Ιουνίου στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, το οποίο ιδρύθηκε το 1970 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής προσφέροντας μαθήματα νεοελληνικών σε αλλοδαπούς και ομογενείς.
Από τον περσινό διαγωνισμό: Βαλεντίνα Ολίνικ (3η θέση), η αντιπρόσωπος της ΠΑΣΕΠΟΝ στην Ουκρανία Γιούλια Ζάρικοβα,
και η Άννα Βίνικ (1η θέση)
Οι στόχοι
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας στοχεύει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας στα νέα ελληνικά, αλλά και στη διεύρυνση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και της κοινωνικο-πολιτισμικής και γλωσσικής ικανότητας.
Επίσης, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη στήριξη ταλαντούχων νέων της διασποράς και ταυτόχρονα να υπάρξει μια βάση διαλόγου μεταξύ αυτών που μιλούν την ελληνική γλώσσα.
- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου πατώντας ΕΔΩ.
- Περισσότερες πληροφορίες:
Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ: www.smg.auth.gr | Τηλ.: 2310 997571 | e-mail: [email protected], [email protected].
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: www.greeklanguage.gr | Τηλ.: 2313 331500, 2313 331540 | e-mail: [email protected], [email protected].