Ένα πλάσμα από άλλη εποχή αναστατώνει εδώ και μέρες τη θεατρική Αθήνα, απαιτώντας δικαιωματικά και με αξιώσεις ρόλο στο σήμερα. Τι κι αν γεννήθηκε το 1938, η Μαντάμ Σουσού παραμένει νεότατη, πεισματάρα και αποφασισμένη να δώσει μάχη για να γκρεμίσει τα ταξικά όρια και από τον Μπύθουλα να βρεθεί στο Κολωνάκι, εκεί που πιστεύει ό,τι ανήκει.
Με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο, η διασημότερη ηρωίδα του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά πήρε από το χέρι και την πρωταγωνίστρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, για ένα ταξίδι στη νοσταλγία, με όχημα τη σάτιρα.
Οι δυο τους, σε συνεργασία με τον Κώστα Κόκλα (Παναγιωτάκη), τον Άλκη Κούρκουλο (Μηνά Καντακουζηνό) και 20μελή ομάδα σημαντικών ηθοποιών της παλαιάς και της νέας γενιάς, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια διαφορετική διαδρομή από εκείνες που είχαν επιλέξει άλλες σπουδαίες θεατρικές Σουσούδες δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να συγκινούν και να διασκεδάζουν στον υπέρτατο βαθμό τον κόσμο που προσέρχεται στο Θέατρο Παλλάς για να τις απολαύσει.
Γεύση από τις περιπέτειες τους πήραν και οι προσκεκλημένοι στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης που έγινε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Το pontos-news.gr, χορηγός επικοινωνίας της παράστασης, ήταν φυσικά εκεί. Τις πύλες του ιστορικού θεάτρου πέρασαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, όλοι έτοιμοι να συναντήσουν τη νέα Μαντάμ Σουσού όπως αυτή γεννήθηκε μέσα από τη διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Εξάλλου κανείς δεν ήθελε να χάσει το θεατρικό γεγονός της χρονιάς. Για αυτό και κυριολεκτικά ήταν όλοι εκεί!
Η ηθοποιός κάνοντας την απόδοση του κειμένου, έριξε φως σε διαφορετικές εικόνες από το έργο του Δημήτρη Ψαθά, τον οποίο είχε συναντήσει όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στη δραματική σχολή, χαρίζοντάς μας έτσι μια διαφορετική Μαντάμ Σουσού, πάντα όμως απολαυστική.
Οι συντελεστές του έργου κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του θεατρικά παιδευμένου κοινού, που από νωρίς είχε σπεύσει στο κατάμεστο θέατρο, περιμένοντας με αγωνία την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας από τον Μπύθουλα. Η φαντασμένη αλλά γεμάτη όνειρα περσόνα της Μαντάμ Σουσούς, εκείνη του πάντα ερωτευμένου με τη… ζαργάνα του Παναγιωτάκη και του αιώνιου εραστή Μηνά που υπάρχει σε κάθε γωνιά της γης έτοιμος να πλευρίσει κάθε Μαντάμ Σουσού, μεταφέρουν μηνύματα διαχρονικά και διδάσκουν ότι «αυτά που αξίζουν στη ζωή πραγματικά, δεν αγοράζονται με λεφτά».
Η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά Λένα Νίτσου, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης με την σύζυγό του Ροδάνθη και η Μαρία Ψαθά
Το pontos-news.gr μίλησε με την εγγονή του Δημήτρη Ψαθά Λένα Νίτσου για την ανταπόκριση του κόσμου και τις παραστάσεις που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα είναι περιορισμένες, αλλά ένα από τα θεατρικά γεγονότα της χρονιάς δεν θα μπορούσε να κατέβει έτσι απλά.
«Φέτος και για τα επόμενα 10 χρόνια το θέατρο Παλλάς περνάει στα χέρια των “Θεατρικών Σκηνών” των παραγωγών Γιάννη Κεντ και Πάνου Κατσαρίδη, που το αναλαμβάνουν με νέο όραμα. Έτσι αποφάσισαν (και αυτό είναι προς τιμήν τους) να ανοίξουν το ιστορικό αυτό θέατρο με έργο ελληνικό τιμώντας τους Έλληνες συγγραφείς. Διάλεξαν τη “Μαντάμ Σουσού” του Δημήτρη Ψαθά γιατί αποτελεί ένα έργο-θρύλο, ένα έργο κλασικό που έχει αντέξει στον χρόνο (γράφτηκε το 1938). Και κέρδισαν το στοίχημα γιατί το θέατρο Παλλάς που είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αθήνας (1.450 θέσεων) είναι γεμάτο κάθε βράδυ (και τις μέρες μέσα στην εβδομάδα) έχοντας κάνει προπώληση πριν καν αρχίσει (άρχισε στις 10 Οκτωβρίου) 20.000 εισιτήρια κάτι που είναι πρωτοφανές!
Έτσι οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και όλο τον Δεκέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ενώ μετά το έργο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
»Πρόκειται για μία πολύ ακριβή παραγωγή που σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο (στην Ελλάδα του ‘50 και του ‘60 όπου γράφτηκε η Σουσού) σε μία εκπληκτική σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, γεμάτη από τις εικόνες του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά, μέσα από 15 σκηνικά που αλλάζουν, 300 κοστούμια, 25 ηθοποιούς και ζωντανή μουσική και ορχήστρα και την τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη.
Το ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς αποτελούσε όνειρο ζωής για τον παραγωγό Πάνο Κατσαρίδη, αφού ήταν η αγαπημένη ηρωίδα του από παιδί. Μπόρεσε να το πραγματοποιήσει ανεβάζοντάς την στο θέατρο, χάρη στον μεγαλοεπιχειρηματία θείο του Γιάννη Κεντ που αποφάσισε να επενδύσει στον χώρο του θεάματος και να προσφέρει στο κοινό μεγάλες παραγωγές που σέβονται τον θεατή.
»Την επιλογή της πρωταγωνίστριας Δήμητρας Παπαδοπούλου η οποία είχε να εμφανιστεί στην θεατρική σκηνή 8 χρόνια έκανε ο ίδιος ο Γιάννης Κεντ. Η Παπαδοπούλου δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει καθότι ο Δημήτρης Ψαθάς ήταν ο αγαπημένος της συγγραφέας ήδη από τη δραματική σχολή και η Σουσού η αγαπημένη της ηρωίδα. Όσο για τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, οραματίστηκε μία παράσταση γεμάτη χρώμα και εικόνες οι οποίες υπάρχουν μέσα στο μυθιστόρημα της Σουσούς ήδη από την πρώτη συνάντηση στο σπίτι μας τον Φεβρουάριο του 2017 (όπως η εκδρομή της Σουσούς στο “Μεγάλο Πεύκο” για να παραθερίσει, η βόλτα με τον Καντακουζηνό στον Εθνικό κήπο κ.ά. που υπάρχουν στο μυθιστόρημα και στο σήριαλ αλλά όχι στο θεατρικό που γράφτηκε το 1942 μέσα στον πόλεμο του ‘40 με λιγότερες όπως ήταν φυσικό σκηνές.
»Η Δήμητρα έκανε μία πιστή συρραφή των σκηνών από το βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά, με τον διάλογο του Δημήτρη Ψαθά αλλάζοντας μόνο ελάχιστες εκφράσεις της Σουσούς. Διατήρησε απόλυτα την πλοκή και την εποχή όπου εκτυλίσσεται το έργο (Ελλάδα του ‘50-‘60) και πρόσθεσε ένα συγκινητικό δικό της φινάλε» εξήγησε ενθουσιασμένη στο pontos-news.gr.
Η Μαντάμ Σουσού του πολυτάλαντου Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά δεν είναι μια παράσταση που δεν πειράζει εάν δεν τη δείτε. Είναι μια παράσταση που θυμίζει πως αν και «λεφτά υπάρχουν», η πραγματική αγάπη είναι αυτό που έχει σημασία έστω κι αν κρύβεται στους Μπύθουλες του κόσμου!
Πόπη Παπαγεωργίου
- Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.
* Ευχαριστούμε πολύ τον φωτογράφο του θεάτρου Παλλάς Μανώλη Χιώτη για την παραχώρηση φωτογραφιών από την επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης.