Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο δήλωσαν συμμετοχή για τη φετινή αποστολή της NASA στην Ανταρκτική για τον εντοπισμό μετεωριτών, το γνωστό πρόγραμμα Antarctic Search for Meteorites (ANSMET) που πραγματοποιείται από το 1976 από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Μεταξύ των οκτώ «εκλεκτών», οι οποίοι επελέγησαν πριν από λίγους μήνες, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και ένας Έλληνας, ο ορυκτολόγος-πετρολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Μπαζιώτης.
Ο Έλληνας επιστήμονας βρίσκεται ήδη στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ για ταχύρρυθμη εκπαίδευση η οποία θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Η αποστολή στην Ανταρκτική θα πραγματοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Η χρηματοδότησή της είναι από τη NASA και από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής. Μέχρι στιγμής οι αποστολές έχουν ανακαλύψει 22.000 μετεωρίτες, σε ένα σύνολο 56.000 που έχουν βρεθεί σε όλη τη Γη.
Τα πράγματα που θα πάρει μαζί του ο Γιάννης Μπαζιώτης (φωτ.: Facebook / Ioannis Baziotis “Antarctica Experience”)
«Είναι η πρώτη φορά που θα προηγηθεί το στάδιο της εκπαίδευσης, κάτι που είναι υποχρεωτικό τόσο για τους “νέους”, οι οποίοι είμαστε οι τρεις από τους οκτώ, όσο και για τους υπόλοιπους βετεράνους της αποστολής», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μπαζιώτης. Η ομάδα θα ενημερωθεί αναλυτικά για τον εξοπλισμό και το ρουχισμό που θα χρησιμοποιηθεί στην Ανταρκτική, για τους τρόπους επικοινωνίας και για τις τεχνικές εξερεύνησης. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης οι οκτώ επιστήμονες θα κάνουν και πεζοπορία στην ύπαιθρο, ενώ οι «νέοι» θα εκπαιδευτούν και στο στήσιμο των σκηνών τύπου «Σκοτ» και θα περάσουν δύο βράδια σε αυτές.
Μπαζιώτης: Η αναζήτηση μετεωριτών θα γίνει είτε πεζοπόρα είτε με χρήση χιονο-οχημάτων. Η σάρωση των περιοχών μελέτης θα γίνεται σε οριζόντιες γραμμές, όπου το κάθε μέλος θα απέχει περίπου 50 μέτρα σε οριζόντια απόσταση από τον διπλανό του.
Φιλοδοξία του 37χρονου Έλληνα επιστήμονα είναι να προωθηθεί η επιστημονική έρευνα για τους μετεωρίτες και στην Ελλάδα, γι’ αυτό και το 2018 θα φέρει για λίγες μέρες στη χώρα μας τον διάσημο SERES. Ο συγκριμένος μετεωρίτης βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Επίσης, ο Γιάννης Μπαζιώτης οραματίζεται και τη δημιουργία μιας Πλανητικής Εταιρείας (Planetary Society).