Ένα στάδιο που καλύπτει τις αθλητικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, συνδυάζοντας και την ιστορική μνήμη, εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1960. Πρόκειται για το Καυτανζόγλειο Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα από την περιουσία του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, αλλά και με κρατική χρηματοδότηση.
Χρησιμοποιείται ως έδρα του Ηρακλή, ενώ φιλοξένησε πολλές διεθνείς διοργανώσεις ποδοσφαίρου και στίβου.
Αν και οι εργασίες ανέγερσης του σταδίου ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1956, η ιστορία του ξεκινά 25 χρόνια νωρίτερα. Στις 4 Νοεμβρίου του 1931 ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου, διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός, συνέταξε τη διαθήκη του στην οποία άφησε όλη την περιουσία του για την ανέγερση, στη Θεσσαλονίκη, πανελλήνιου ηρώου για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας.
Το Καυτανζόγλειο Στάδιο τη δεκαετία του 1960 (φωτ.: Facebook / Old Photos of Greece)
Η κίνηση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου οδήγησε στην ανέγερση του σταδίου, καθώς θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές. Στην απόφαση αυτή είχαν πρωτοστατήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής. Για να τηρηθεί όμως το πνεύμα της διαθήκης του ευεργέτη αποφασίστηκε να αναγερθούν στο χώρο του σταδίου προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου.
Με νομοθετικό διάταγμα του 1956 ορίστηκε ότι η περιουσία του Ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου θα διατεθεί για την ανέγερση σταδίου. Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το ίδρυμα ανέρχονταν στα 22 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Άλλα 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από το Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το ελληνικό Δημόσιο.
Η θεμελίωση του σταδίου έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γρήγορο ρυθμό, και τέσσερα χρόνια και μία ημέρα αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1960, εγκαινιάστηκε το στάδιο μπροστά σε 40.000 θεατές.
Από το 1960 το Καυτανζόγλειο χρησιμοποιείται ως έδρα του Ηρακλή, ενώ κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί αγώνες άλλων ομάδων, όπως και σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις – ποδοσφαιρικές, αλλά και στίβου.
Σημαντικά στοιχεία για το Καυτανζόγλειο
- 6 Νοεμβρίου 1960: Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξήχθη ήταν το Ηρακλής – Θερμαϊκός Θέρμης, για το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής. Ο αγώνας έληξε με νίκη του Ηρακλή, με σκορ 2-1, ενώ ο Πλαστήρας Ξυλάς ήταν ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο γκολ στο νεότευκτο στάδιο.
- 26 Οκτωβρίου 1961: Ο πρώτος διεθνής αγώνας που διεξήχθη στο στάδιο, ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Μικτή Βοϊβοντίνας, έληξε με σκορ 2-1.
- 16 Οκτωβρίου 1966: Η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα αγωνίστηκε στο Καυτανζόγλειo ήταν απέναντι στη Φινλανδία για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών. Η Εθνική μας ομάδα νίκησε 2-1.
(Φωτ.: kaftanzoglio.gr)
- 15 Οκτωβρίου 1969: Ο αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με την Ελβετία για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1970 είχε ξεχωριστή σημασία. Ήταν η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αγώνα της Εθνικής με εκφωνητή τον Γιάννη Διακογιάννη. Ο αγώνας έληξε με νίκη της Εθνικής Ελλάδας με σκορ 4-1.
- 24 Ιανουαρίου 1971: Ρεκόρ εισιτηρίων για αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος σημειώθηκε στον αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός, που έληξε με νίκη 1-0 του Γηραιού. Κόπηκαν 45.634 εισιτήρια, ρεκόρ που κράτησε για πάνω από 10 χρόνια και δεν καταρρίφθηκε από κανένα άλλο γήπεδο, πέρα από αυτό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ).
- 16 Μαΐου 1973: Τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ανάμεσα στην ιταλική Μίλαν και την αγγλική Λιντς φιλοξενήθηκε στο Καυτανζόγλειο. Ήταν ο πρώτος τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης που ανατέθηκε στην Ελλάδα, αφού το στάδιο πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας. Η Μίλαν επικράτησε 1-0 και στέφτηκε Κυπελλούχος Ευρώπης.
(Φωτ.: kaftanzoglio.gr)
- 28 Ιουνίου 1991: Το στάδιο χρησιμοποιείται για τους 11ους Μεσογειακούς Αγώνες. Συνολικά λαμβάνουν μέρος 3.500 αθλητές που αγωνίστηκαν σε 23 αθλήματα.
- 14 Δεκεμβρίου 1999: Διεξήχθη ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με την Γκάνα, που έληξε ισόπαλος 1-1. Ο αγώνας έγινε για να τιμηθεί ο Βασίλης Χατζηπαναγής, που αν και από χρόνια είχε εγκαταλείψει τα γήπεδα, αγωνίστηκε στην αρχική ενδεκάδα. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, γνωστός και ως «Νουρέγιεφ των γηπέδων» από το όνομα του διάσημου Ρώσου χορευτή, ως μέλος της ομάδας του Ηρακλή είχε στο παρελθόν ξεσηκώσει δεκάδες φορές το Καυτανζόγλειο και τους θεατές του, με τις χορευτικές του ντρίπλες και τις αριστοτεχνικές του ενέργειες.
- 11 Αυγούστου 2004: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν πριν από την επίσημη τελετή και η αρχή έγινε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο. Δύο μέρες πριν από την επίσημη έναρξη διεξήχθη ο αγώνας της Ελλάδας με τη Νότια Κορέα, που έληξε ισόπαλος 2-2. Το στάδιο ήταν κατάμεστο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σε αυτό ακόμα έντεκα αναμετρήσεις.