Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχειρίσεως Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναγορεύθηκε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Παρέστησαν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Ηλείας Γερμανός, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Πατρών Χρυσόστομος, Γόρτυνος Ιερεμίας, Κορίνθου Διονύσιος, Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος και ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος.
Πριν από την τελετή αναγόρευσης, χαιρετισμό απηύθυναν και μίλησαν για τον Αρχιεπίσκοπο και για το έργο του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο κοσμήτωρ της σχολής Αλέξιος Σαββίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Νικόλαος Ζαχαριάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάσης Χρήστου.
Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος του τμήματος για την αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο διδάκτορα για την προσφορά του στην ιστορία και στα γράμματα και αμέσως μετά η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο. Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για αυτήν τη διάκριση και δήλωσε συγκινημένος από την επίσκεψή του στην Μεσσηνία και κυρίως που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης ύστερα από περίπου πενήντα χρόνια.
Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε την επιστημονική εργασία με θέμα «Επιγραφές από χριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας». Η Βοιωτία, εξάλλου, είναι ένας τόπος με πολλά χριστιανικά μνημεία αφού γνώρισε τον Χριστιανισμό από τους πρώτους αποστολικούς χρόνους. Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτιστική παράδοση της Βοιωτίας και στη γεωγραφική της θέση, με την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, κάνοντας λόγο για κέντρο ιστορικών γεγονότων και ανάδειξης ενός θαυμάσιου πολιτισμού.
- Πηγή: ecclesia.gr.