Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χιούστον δημιούργησε έναν νέο τύπο «δέρματος» που επιτρέπει στα άκρα των ρομπότ να αισθάνονται το κρύο και το ζεστό. Αν και η ανακάλυψη είναι σε διαδικασία τελειοποίησης, η εφαρμογή της θα μπορούσε να δυνητικά να επιτρέψει σε όσους έχουν προσθετικά μέλη να έχουν καλύτερη επαφή και αίσθηση των αντικειμένων.
Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία ακόμα πιο εξελιγμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως χειρουργικά γάντια, ιατρικά εμφυτεύματα κ.ά.
Λεπτομέρειες για το νέο εύρημα έχουν ήδη δημοσιευτεί στη περιοδική έκδοση Science Advances.
Στις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με τη χρήση του τεχνητού δέρματος ένα ρομπότ ήταν σε θέση να ξεχωρίσει το ζεστό από το παγωμένο νερό. Σε άλλη δοκιμή επίσης κατέστη δυνατό να λάβει σήματα από υπολογιστή, τα οποία στη συνέχεια μετέφρασε στη νοηματική γλώσσα!
Το εντυπωσιακό της ανακάλυψης είναι η ελαστικότητα του υλικού. Το τεχνητό δέρμα δημιουργήθηκε από ένα πολυμερές με βάση τη σιλικόνη και ένα πιο σκληρό υλικό φτιαγμένο από μικρούς νανοσωλήνες που επιτρέπουν τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Το ζητούμενο για την ερευνητική ομάδα ήταν απλά υλικά, απλή κατασκευή, αντοχή και χαμηλό κόστος.
- Πηγή: usatoday.com.