Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην κατανόηση των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναδεικνύοντας το πόσο καταστροφικά ήταν για όλες τις τουρκικές, μη μουσουλμανικές μειονότητες. Το Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians, and Greeks, 1913-1923, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις Berghahn Books) ξεκίνησε το «ταξίδι» γνωριμίας με το ευρύ κοινό τον Απρίλιο από το Σικάγο, και συγκεκριμένα από το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο.
Την περασμένη Κυριακή ήρθε η σειρά της Νέας Υόρκης.
Σε μια μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώθηκε με τη βοήθεια όλων των συλλόγων-μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια, ο επιμελητής της έκδοσης και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ζόριαν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Τζορτζ Σιρίνιαν, έκανε μια εις βάθος ανάλυση των γεγονότων και των στοιχείων που αναφέρονται στο βιβλίο, συγκρίνοντάς τα με άλλες ιστορικές περιόδους. Ειδικότερα για την περίπτωση των Ελλήνων, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο Τζορτζ Σιρίνιαν τόνισε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τα στρατηγικά λάθη που επέτρεψαν στο στρατό του Μουσταφά Κεμάλ να ανασυγκροτηθεί και να περάσει στην αντεπίθεση, οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το βιβλίο, ο τίτλος του οποίου στα ελληνικά αποδίδεται ως Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι γραμμένο στα αγγλικά και περιλαμβάνει τις ακαδημαϊκές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το 2013 στο Ιλινόις το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC). Κατά συνέπεια και από την εκδήλωση της Νέας Υόρκης δεν θα μπορούσε να λείπει η «ψυχή» του ερευνητικού κέντρου και διευθυντής του, Γιώργος Μαυρόπουλος. «Είναι το πρώτο διεθνές πόνημα για τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Κάποιοι την παρουσιάζουν και ως Γενοκτονία των χριστιανών. Είναι μία από τις πρωτότυπες έρευνες που έχουν γίνει από το Κέντρο, οι οποίες έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα.
Στην εκδήλωση το λόγο έλαβαν και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος παρουσίασε τον επιμελητή της έκδοσης αλλά και το έργο που επιτελεί το ΕΛΚΕΜΑΠ, αλλά και ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ιστορική μνήμη.
«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε. Ό,τι ντοκουμέντο έχετε, να το φέρετε. Εάν γνωρίζετε επιζώντα που παραμένει εν ζωή, βιντεοσκοπήστε μαρτυρία του. Να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που έχουμε για τα γεγονότα, προκειμένου να διατηρηθούν. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τη νεολαία, αλλά και ο ένας τον άλλον. Το Κέντρο Ερευνών επιτελεί σπουδαίο έργο», είπε χαρακτηριστικά.