Ο Θεμιστοκλής Σαψής είναι Έλληνας ερευνητής που πήρε το πτυχίο του από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, έκανε διδακτορικό και μεταδιδακτορική έρευνα στο ΜΙΤ, και από το 2016 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών του φημισμένου πανεπιστημίου.
Πλέον, το όνομά του «απασχολεί» την ερευνητική κοινότητα χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο που ανέπτυξε και ο οποίος θεωρείται ότι βοηθά στην πρόβλεψη κάθε είδους ακραίων γεγονότων σε θάλασσα, στεριά και αέρα.
Ο Έλληνας καθηγητής, μαζί με τον συνεργάτη του μεταδιδακτορικό ερευνητή Μοχαμάντ Φαραζμάντ, επινόησαν έναν τρόπο ώστε να μπορούν να εντοπίζουν εκ των προτέρων τα προειδοποιητικά σημάδια για φαινόμενα όπως ένα κύμα-τέρας που μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά στον ωκεανό και να «καταπιεί» ένα πλοίο, ή την απρόσμενη εξαφάνιση ενός είδους ζώου, ή την ξαφνική δυσλειτουργία μιας μηχανής αεροσκάφους.
Ο αλγόριθμος υπολογιστή που αναπτύχθηκε συνδυάζει τόσο τις εξισώσεις όσο και τα πραγματικά διαθέσιμα δεδομένα, και πρόκειται για τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ευρεία γκάμα πολύπλοκων συστημάτων, τα οποία φαίνεται πως «εκπέμπουν» τα δικά τους προειδοποιητικά μηνύματα, αρκεί να μπορεί κάποιος να τα «ακούσει».
«Σήμερα δεν υπάρχει καμία μέθοδος που να εξηγεί πότε θα συμβούν αυτά τα ακραία γεγονότα. Εφαρμόσαμε τη νέα μέθοδό μας σε χαοτικές ροές ρευστών, που είναι το “Άγιο Δισκοπότηρο” των ακραίων γεγονότων. Αν μπορούμε να προβλέψουμε αυτές, τότε ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε κάποιες στρατηγικές ελέγχου για να αποφύγουμε αυτά τα ακραία συμβάντα», σημείωσε ο Θεμιστοκλής Σαψής.
Η έρευνα του Έλληνα μηχανικού και του συνεργάτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances και χρηματοδοτήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.