Οι τεχνολογίες που μπορούν να κάνουν ένα αντικείμενο αόρατο είναι ένα πεδίο που τραβά το ενδιαφέρον των επιστημόνων παγκοσμίως. Δοκιμάζοντας διάφορα μεταϋλικά, τα οποία ξεγελούν το φως, σκοπός τους είναι να «κρύψουν» το αντικείμενο από τον παρατηρητή. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούν αντικείμενα που με τη βοήθεια μας ηλεκτρονικής οθόνης ενισχύουν ή «σβήνουν» το φως που έρχεται απ’ έξω, κάνοντάς το αόρατο από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία.
Ωστόσο, επιστήμονες από την Ελλάδα και την Αυστρία, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μακρή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον Στέφαν Ρότερ από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης, πειραματίζονται στην ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας αορατότητας, που ενδεχομένως να ανοίξει νέες δυνατότητες στο καμουφλάζ.
Οι προσπάθειες των ερευνητών επικεντρώνονται στο πώς θα καθοδηγήσουν το κύμα του φωτός μέσω του αντικειμένου, σαν το αντικείμενο να μην βρίσκεται εκεί. Αν και ακούγεται παράξενο, κάτι τέτοιο είναι εφικτό για συγκεκριμένα υλικά, τα οποία συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την απόσβεση και την ενίσχυση της ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνολογία κυμάτων.
Η ομάδα πιστεύει ότι η μέθοδος που αναπτύσσει μπορεί να βρει εφαρμογή σε διάφορα μήκη κύματος του φωτός, ακόμα και σε ακουστικά κύματα.
Οι προσομοιώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε υπολογιστές δείχνουν ότι η τεχνική τους δουλεύει. Τα πρώτα πειράματα αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ίσως από τα ακουστικά κύματα που θεωρούνται πιο εύκολα στο «χειρισμό» τους.