Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής άρχισε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου τις απολύσεις υπαλληλικού προσωπικού της, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 28 και 30. Το προσωπικό ανέρχεται στα 105 άτομα. Ήδη απολύθηκαν στελέχη της εφημερίδας Ορθόδοξος Παρατηρητής, την οποία δεν έχει χρήματα να την εκδώσει στην έντυπη μορφή της και προσανατολίζεται μόνο στην ηλεκτρονική. Επίσης, προβαίνει σε δραστικές περικοπές στα διάφορα τμήματά της.
Οικονομικό πρόβλημα έχει προκύψει και στη Θεολογική Σχολή, καθότι η Αρχιεπισκοπή έχει έξι μήνες να στείλει τη μηνιαία συνεισφορά της για τα λειτουργικά έξοδα της Σχολής.
Ο Εθνικός Κήρυξ έχει γράψει ότι η Αρχιεπισκοπή έχει περιέλθει ουσιαστικά σε κατάσταση πτώχευσης και πως το οικονομικό της έλλειμμα ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη απολύθηκε ο Ιερώνυμος (Τζέρι) Δημητρίου, ο οποίος ήταν κατά τα περασμένα 19 έτη διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ενώ είχε υπό την εποπτεία του και την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».
Ο Εθνικός Κήρυξ είχε επίσης αποκαλύψει πως ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος ανακοίνωσε το εσπέρας της Τρίτης 29 Αυγούστου στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη πως υπάρχει έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων στην Αρχιεπισκοπή και πως ο Τζέρι Δημητρίου θα απομακρυνθεί από την Αρχιεπισκοπή. Ο κ. Δημητρίου δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του Ε.Κ.
Ανάμεσα στα στελέχη που απολύθηκαν μέχρι στιγμής είναι και ο Ελευθέριος Πισαλίδης, επί 13 χρόνια διευθυντής Παραγωγής, διευθυντής Διαφημίσεων και συντάκτης του ελληνικού τμήματος του Ορθόδοξου Παρατηρητή. Ο κ. Πισαλίδης δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του Εθνικού Κήρυκα.
Τις ανακοινώσεις των απολύσεων τις κάνει ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ο οποίος τους καλεί στο γραφείο του και τους λέει πως «πρέπει να σας απολύσω για οικονομικούς λόγους». Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν εμφανίζεται πουθενά.
Ο επίσκοπος Αντώνιος έδωσε εντολή στους επικεφαλής διαφόρων τμημάτων να προβούν σε δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών τους, να απολύσουν προσωπικό και να μειώσουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο.
Ήδη κάτι τέτοιο γίνεται αυτή τη στιγμή στο τμήμα του ίντερνετ. Ο επίσκοπος Αντώνιος δεν απάντησε σε μήνυμα του Ε.Κ.
Ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής αναμένεται να μειωθεί από τα 30 εκατ.που είναι σήμερα, στα 22 εκατ. Ο προϋπολογισμός υπερδιπλασιάσθηκε κατά την αρχιεπισκοπία του Δημήτριου από τα 13 εκατ. στα 30 εκατ. Επίσης, ανακλήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και οι πιστωτικές κάρτες που είχαν δοθεί σε πολλούς, η χρήση των οποίων γινόταν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.
Ο Εθνικός Κήρυξ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι και κατά τα πρόσφατα έτη η Αρχιεπισκοπή είχε βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική στενότητα σε σημείο που δεν μπορούσε να καταβάλει ούτε το μισθολόγιο των υπαλλήλων της, αλλά το κάλυπταν αθόρυβα και εναλλάξ οι αείμνηστοι σήμερα Μάικλ Τζαχάρης και Νικόλαος Μπούρας.
Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, τα έξοδά της ανέρχονται στα 12 εκατ. δολάρια κατ’ έτος, ενώ ο αριθμός των φοιτητών σε αμφότερα τα σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή, κατά το περασμένο έτος δεν υπερέβαινε τους 180.
Όπως έχει γράψει πλειστάκις στο παρελθόν ο Εθνικός Κήρυξ, και στη Σχολή υπάρχει το φαινόμενο του υπεράριθμου υπαλληλισμού. Επιπλέον έχουν σπαταληθεί πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια από τη Σχολή στη δικαστική αντιπαλότητα που υφίσταται επί χρόνια ανάμεσα στη Σχολή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ από όσο μπορεί να γνωρίζει ο Ε.Κ., το θέμα συνεχίζεται.
Η οικονομική «πτώχευση» της Αρχιεπισκοπής αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις μητροπόλεις, οι οποίες αποτελούν η καθεμία ένα είδος μικρογραφίας της Αρχιεπισκοπής με πρωτοσύγκελους, υπαλληλικό προσωπικό, γραμματείς, διακόνους, γραφείς ληξιαρχείων, διευθυντές νεολαίας και λοιπούς υπαλλήλους.
Επισημαίνεται ότι πλείστες όσες κοινότητες αντιμετωπίζουν οι ίδιες οικονομικό πρόβλημα, ενώ το εκκλησίασμα έχει μειωθεί κατακόρυφα σε πολλές περιπτώσεις, και μάλιστα σε αριθμητικά μεγάλες κοινότητες και ναούς. Μερικές εξ αυτών βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης.
- Πηγή: Εθνικός Κήρυκας / Θεόδωρος Καλμούκος.