Το ρετσέλι είναι από τις παλιότερες συνταγές. Το έφτιαχναν οι Πόντιες γιαγιάδες μας για να αξιοποιήσουν τα ώριμα σύκα που μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πάρα πολλά, και είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού.
Κι αυτό γιατί περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτου (όπως τα γλυκά κουταλιού), ενώ η υφή του είναι σαν της μαρμελάδας.
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά ώριμα σύκα |
1 κιλό ζάχαρη |
2 λεμόνια κομμένα σε ψιλές φέτες |
1½ ποτήρι νερό |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μαζεύουμε σύκα γερά και ώριμα (προσέχουμε να μην είναι χαλασμένα).
- Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα λεμόνια και τη ζάχαρη, τα αφήνουμε λίγες ώρες και μετά αρχίζουμε το βράσιμο. Όπως όλα τα γλυκά και τις μαρμελάδες, τα προσέχουμε συνέχεια και ανακατεύουμε ελαφρά να μην διαλυθούν.
- Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι μπορούμε να σταματήσουμε, να ξεκουραστεί το ρετσέλι και να το τελειώσουμε την άλλη μέρα δένοντάς το κανονικά.
- Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, και μπορούμε να τα φυλάξουμε για όλον το χειμώνα.