Έχετε σκεφτεί πόσα χρόνια χρειάζεται η οδοντόβουρτσά σας για να ανακυκλωθεί από τη στιγμή που την πετάτε στα σκουπίδια ή τι γίνεται με τις μπαταρίες που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μια πλαστική οδοντόβουρτσα χρειάζεται περίπου 1.000 χρόνια για να ανακυκλωθεί και μια μπαταρία εάν δεν ανακυκλωθεί με το σωστό τρόπο προκαλεί μεγάλη οικολογική ζημιά.
Όλα αυτά σκέφτηκαν οι Λαρισαίοι Αναστάσιος Ντόκος και Πέτρος Κακούρος και αποφάσισαν να φτιάξουν την οδοντόβουρτσα «Be my flower».
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί στην εφημερίδα Ελευθερία και τη Ζωή Παρμάκη πρόκειται για μια οδοντόβουρτσα που «γεννιέται» από το χώμα και μπορεί να καταλήξει ξανά στο χώμα. «Πριν δύο χρόνια ξεκίνησα να βγάζω από το σπίτι μου το πλαστικό. Ένα υλικό που όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολα ανακυκλώνεται. Αρχικά από το μπάνιο, με το σαπούνι, καταργώντας την πλαστική συσκευασία, τα ξυραφάκια για το ξύρισμα, επιλέγοντας πια το κλασικό ξυράφι, μέχρι που έφτασα στην οδοντόβουρτσα. Ψάχνοντάς το κατέληξα στο μπαμπού, που είναι ανθεκτικό υλικό και μετά τη χρήση της θα μπορούσε να επιστρέψει και πάλι στη φύση, καθώς είναι βιοδιασπώμενη, αποσυντίθεται δηλαδή και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον».
Πώς φτιάχνεται η «Be my flower»
Η οδοντόβουρτσα με λαβή από βιοδιασπώμενο μπαμπού και μαλακές ίνες, διατίθεται σε δύο μεγέθη, ενηλίκων και παιδική. Διαθέτει εργονομική λαβή με αντιολισθητική επιφάνεια, έχει κομψή εργονομική σχεδίαση. Συνιστάται να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες, όταν οι ίνες έχουν φθαρεί. Η συσκευασία της αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά, είναι ΒΡΑ free, δεν περιέχει δηλαδή δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό.
Η τιμή της οδοντόβουρτσας είναι προσιτή και αρκετά κοντά στην τιμή μιας συμβατικής οδοντόβουρτσας.
Για κάθε οδοντόβουρτσα που αγοράζεται τα πέντε λεπτά δίνονται για την ενίσχυση της προσπάθειας του ιδρύματος «Taki’ s animal shelter» στην Κρήτη.
Πώς ανακυκλώνεται
Προκειμένου να ανακυκλωθεί μια οδοντόβουρτσα θα πρέπει να διαχωριστεί στα μέρη από τα οποία αποτελείται, δηλαδή στην πλαστική λαβή και στις τρίχες. Ο διαχωρισμός αυτός καθιστά την ανακύκλωση της οδοντόβουρτσας δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη, τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μία μη ανακυκλώσιμη οδοντόβουρτσα δεν μπαίνει ποτέ στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης.
Μια ανακυκλώσιμη οδοντόβουρτσα, πρέπει να επιστρέψει στον κατασκευαστή για να ανακυκλωθεί. Μια βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα, θάβεται στο χώμα και λιπασματοποιείται, αφού πρώτα αφαιρεθεί το τριχωτό της μέρος. Δεν πετάμε μια βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα στα κοινά σκουπίδια γιατί δεν πρόκειται ποτέ να διασπαστεί. Θα καταλήξει είτε σε ένα καυστήρα όπου θα καεί ή σε ένα παραδοσιακό χώρο υγειονομικής ταφής όπου θα διατηρηθεί λόγω της έλλειψης οξυγόνου ροής και μικροοργανισμών. Επίσης, μια παλιά οδοντόβουρτσα ανακυκλώνεται χρησιμοποιώντας τη για τον καθαρισμό κοσμημάτων, μικροαντικειμένων, της μπανιέρας, αλλά και των παπουτσιών.