Σε ένα απρόσμενο συμπέρασμα σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή κατέληξε μια νέα ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας International Journal of Epidemiology: Για πρώτη φορά διαπιστώνεται ότι τα οφέλη στην υγεία και η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση!
Οι ερευνητές του Νευρολογικού Μεσογειακού Ινστιτούτου Neuromed (μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Πούνης) ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 ανθρώπους άνω των 35 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης Moli-sani.
Το… κλασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας. Ωστόσο, τα οφέλη ήταν ορατά για όσους είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 40.000 ευρώ. Αντίθετα, τα οφέλη για όσους είχαν χαμηλότερο εισόδημα και μικρότερη μόρφωση ήταν πολύ μικρότερα, ή και ανύπαρκτα.
Η διαφορά αυτή οφείλεται εν μέρει, λένε οι ερευνητές και ο επικεφαλής τους Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, στο ότι οι πιο ευκατάστατοι μπορούν να κάνουν πιο ποιοτική μεσογειακή διατροφή καθώς έχουν την οικονομική άνεση για μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ψαριών, δημητριακών ολικής άλεσης και άλλων υγιεινών προϊόντων.