Ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και «διαφημίζουν» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο! Ερευνά και αναλύει σύνθετα προβλήματα ρομποτικής – ένας κλάδος συνεχώς αναπτυσσόμενος, με ποικίλες εφαρμογές που όλο και περισσότερο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ένα ευρύ φάσμα της ρομποτικής, από θεωρία ελέγχου και κινηματική μέχρι mapping, localization, και SLAM.
Τον τελευταίο χρόνο έχει εστιάσει τα ενδιαφέροντά του στον τομέα του motion planning για πολυσύνθετα συστήματα όπως κινητοί βραχίονες, ομάδες ρομποτικών συστημάτων και ανδροειδών.
Πρόκειται για τον Μάριο Ξανθίδη, απόφοιτο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015) και νυν διδακτορικό φοιτητή στο College of Computer Science and Engineering του University of South Carolina. Από το 2015 εργάζεται ως βοηθός ερευνητής στο Autonomous Field Robotics Lab (AFRL) και από το 2016 στο South Carolina Autonomous Robotics Research (SCARR) lab. Ο Μάριος Ξανθίδης έδωσε μια αποκλειστική και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο MadeinGreece.news και την Ειρήνη Νικολοπούλου. Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της:
- «Είχα τo θράσος να επικοινωνήσω με έναν από τους μεγαλύτερους καθηγητές ρομποτικής στην Ελλάδα, τον δρ Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ)».
- «Μετά από έναν αγώνα πέντε μηνών, για να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στην Ελλάδα και να τακτοποιήσω τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου, κατέληξα να κάνω το διδακτορικό μου στην ρομποτική στο University of South Carolina, με 5ετή υποτροφία, υπό την επίβλεψη του δρ Ιωάννη Ρεκλείτη σε συνεργασία με τον δρ Jason O’ Kane».
Ο δρ Ιωάννης Ρεκλείτης (φωτ.: sc.edu)
- «Αναπτύσσω μια νέα μέθοδο, έτσι ώστε σύνθετα ρομποτικά συστήματα (π.χ. ανδροειδή, ομάδες ρομπότ κτλ.) να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα για το πώς να κινηθούν στο χώρο, προκειμένου να επιτύχουν ένα στόχο».
- «Στα επόμενα 10 χρόνια τεχνητά μέλη ή και όργανα, σε σχετικά προσιτές τιμές, θα είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς. Στα επόμενα 30 χρόνια θέλω να ελπίζω πως τα πρώτα ανδροειδή θα είναι ικανά να διεκπεραιώνουν γενικές εργασίες, ίσως λίγο χειρότερα από τον άνθρωπο, κυρίως για να δω και την έρευνά μου να εφαρμόζεται κάποτε…».
- «Έχω την αίσθηση πως η τεχνοφοβία παράγεται από την ανασφάλεια που νιώθουμε σαν είδος, σαν “νικητές” του ζωικού βασιλείου, όταν κλονίζεται αυτή η θέση μας από ένα νέο σύστημα, που μπορεί και είναι σε κάποια πράγματα πολύ καλύτερο από εμάς. Θεωρώ πως αυτές οι αντιλήψεις ειδικά στην εποχή μας θα πρέπει να ξεπεραστούν τάχιστα».
«Για τον άνθρωπο η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι ποτέ άχρηστη. Το θέμα είναι το πώς ο άνθρωπος θα αντιδράσει σε αυτήν και το πώς θα την εκμεταλλευτεί».
- «Η ιστορία έχει δείξει πως οι καθαροί νικητές μέσα από αυτήν την πάλη, είτε είναι το ιδιωτικό συμφέρον είτε το συλλογικό μέσω του κράτους, ήταν άκρως επιζήμιοι, ή με απανθρωπισμό λόγω των ιδιωτικών συμφερόντων μέσω σχηματισμού μονοπωλίων και καρτέλ, ή με τον κρατικό απολυταρχισμό. Η Δημοκρατία είναι το μοναδικό πολίτευμα που προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτές τις δύο δυνάμεις, και το Κέντρο είναι η μοναδική πολιτική ιδεολογία που ο κεντρικός σκοπός της είναι ακριβώς αυτός».
- «Με μια κεντρώα λογική θα υπάρχουν οι βασικές συνθήκες έτσι ώστε μέσω υγιούς ανταγωνισμού να υποβοηθείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για την εξέλιξη και την διαχείριση της τεχνολογίας, ενώ με κατάλληλη έμφαση στο συλλογικό συμφέρον, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα είναι επιζήμια στους πολίτες αλλά συνεργατική».
Εικόνα από το Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας (Φωτ.: sc.edu)
- «Σίγουρα στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε πως νέες γενετικές θεραπείες θα εμφανίζονται για σημερινές ανίατες ασθένειες. Στο μέλλον δεν είναι κάτι που θεωρώ αδύνατο, να πάω το παιδί μου ή το εγγόνι μου για εμβόλιο κατά του καρκίνου».
- «Το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία πόρων για την έρευνα. Συγκεκριμένα στην επιστήμη μου, τα ρομπότ όχι μόνο έχουν μεγάλο κόστος αλλά είναι και επένδυση υψηλού ρίσκου, καθώς μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν εύκολα. Δεν είναι πολλές οικονομίες στο κόσμο που μπορούν να αντέξουν το οικονομικό ρίσκο της ρομποτικής».
- «Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που προσπαθώ να υλοποιήσω είναι η ερευνητική συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το έμπειρο Τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) στον τομέα της ρομποτικής».
► ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Ξανθίδη όπως δημοσιεύτηκε στο madeingreece.news. Επίσης, το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr.