Τη «στρατηγική» της όξυνσης φαίνεται ότι επέλεξε η Τουρκία προκειμένου να απαντήσει στις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Λίγα 24ωρα μετά την άφιξη του West Capella, και την επιβεβαίωση από της τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις σχετικά με τις δύο φρεγάτες και το ένα υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο, το «Μπαρμπαρός» κατευθύνεται στον κόλπο της Μόρφου.
Το τουρκικό σεισμογραφικό απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια, την ώρα που το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης διεμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα» και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Καθημερινή Κύπρου σημειώνει ότι με το «Μπαρμπαρός» η Άγκυρα θέλει να δηλώσει παρουσία στην περιοχή.
Ο Φιλελεύθερος αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μιλώντας σε οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε πει ότι η επόμενη αποστολή του «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου, και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας. Μάλιστα έκανε λόγο για το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία. «Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.
Πάντως η Λευκωσία φέρεται αποφασισμένη να μην σηκώσει το γάντι.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στον ρ/σ Real υπογράμμισε ότι για να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο χρειάζονται δύο. «Γι’ αυτό το λόγο, εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, κρατάμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε ετοιμαστεί για τα σενάρια», σημείωσε. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με την πλατφόρμα που θέλει να αγοράσει η Τουρκία για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει μελετήσει και αυτό το σενάριο, «και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε».