Το West Capella, το πλωτό γεωτρύπανο που ήδη έχει λάβει θέση για την έναρξη ερευνών στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, προκαλεί διπλωματική ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Λευκωσίας, με φόντο και την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.
Η Τουρκία, που δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της, νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Reuters, έστειλε στην περιοχή μία φρεγάτα, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε την αποστολή ενός ακόμα πλοίου καθώς και ενός υποβρυχίου του πολεμικού ναυτικού. Η μία από τις φρεγάτες, σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι η Gökçeada, φέρει δηλαδή την τουρκική ονομασία της Ίμβρου.
Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το West Capella βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο.
Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ σε τρία επίπεδα, και εξήγησε πως θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε στο οικόπεδο βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.
Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: Οι φρεγάτες και το υποβρύχιο εστάλησαν στην ανατολική Μεσόγειο για να εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς του πετρελαίου.
Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα καθώς, όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα. Βέβαια, δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα και αρκέστηκε να πει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο-απάντηση στις «μονομερείς ενέργειες της ελληνικής πλευράς».
«Στην εξωτερική πολιτική αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αποτελεσματικός φύλακας είναι αυτός που δεν γαβγίζει», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.