Είναι γεγονός πως οι τουρκικές Αρχές εκμεταλλεύονται μέχρι και το τελευταίο ερείπιο ορθόδοξου ναού στη χώρα, προκειμένου να το αναστηλώσουν και να αυξήσουν έτσι τα έσοδα του κράτους μέσα από τον θρησκευτικό τουρισμό. Ένα από αυτά είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, πλησίον της μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που αναστηλώθηκε πρόσφατα και αναπλάστηκε ο περιβάλλων χώρος σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.
Πώς μπορεί όμως κάποιος να το επισκεφθεί και τι μπορεί να δει από εκεί;
Καταρχήν βρίσκεται πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, και ανέκαθεν ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο. Βέβαια, οι αρμόδιες Αρχές με τις αναστηλωτικές και αισθητικές επεμβάσεις τους προσπαθούν να το αναδείξουν περισσότερο. Το σημείο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς πιο γρήγορα –αφού είναι σήμερα και το μοναδικό προσβάσιμο– από το χώρο που παρκάρουν τα οχήματα κοντά στη μονή Σουμελά. Εκεί, δίπλα από την είσοδο που απαγορεύει σήμερα στον επισκέπτη να προχωρήσει προς τη μονή Σουμελά καθώς γίνονται εργασίες, υπάρχει δεξιά ένα μονοπάτι, πλέον λιθοστρωμένο, που οδηγεί στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Η Παναγία Σουμελά όπως φαίνεται από το πάρκινγκ. Κάτω, στο κέντρο της φωτογραφίας, διακρίνεται το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Φαρετίν Ερντογάν)
Από εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς τη μοναδική και συγκλονιστική θέα της Παναγίας Σουμελά, που κυριολεκτικά φαίνεται σαν να κρέμεται από το βράχο του όρους Μελά. Ο επισκέπτης μαγεύεται από το αλπικό τοπίο των Ποντικών ορέων, με την οργιώδη βλάστηση. Από το σημείο ακούγονται και τα πολλά τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στον Πυξίτη ποταμό, που περνά από τα ριζά του βράχου. Η είσοδος στο ναό είναι ελεύθερη, ενώ έχει τοποθετηθεί και πόρτα.
Όπως λέει στο pontos-news.gr ο Φαρετίν Ερντογάν, τουριστικός πράκτορας στην περιοχή της Ματσούκας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και το μόνο που έμεινε είναι να τοποθετηθεί μια οθόνη μέσα στο ναό, η οποία θα παρουσιάζει με οπτικοακουστικό υλικό την ιστορία της Σουμελά. Τονίζει ότι η περιοχή έχει επηρεαστεί σημαντικά, σε οικονομικό επίπεδο, από την ύφεση που παρατηρείται στον τουρισμό λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Η Παναγία Σουμελά όπως φαίνεται από την Αγία Βαρβάρα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας, τα παρχάρια και η περιοχή της Σάντας είναι εναλλακτικοί προορισμοί, ενώ, όπως μας είπε, στην περιοχή της Αργυρούπολης οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν στην ανάδειξη της παλιάς πόλης, με τις εκκλησίες και τα παλιά σπίτια.
Αξίζει να σημειωθεί πως με νεότερη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που είναι κλειστή στους επισκέπτες από το Σεπτέμβριο του 2015, λόγω εργασιών απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, ενδέχεται να ανοίξει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018.
Από το εσωτερικό του ναού της Αγίας Βαρβάρας, πριν από την αναστήλωση (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης / 2016)
Στο εσωτερικό της Αγίας Βαρβάρας, το 1922, οι μοναχοί της μονής Σουμελά έκρυψαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ του Κομνηνού, και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου.
- Δείτε στις φωτογραφίες, στο τέλος του άρθρου, πώς ήταν και πώς διαμορφώθηκε ο χώρος στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης