Από το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», το σημείο δηλαδή στο οποίο είχαν σταματήσει οι συνομιλίες στη Γενεύη προτού η Τουρκία αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, ξεκινά σήμερα στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά η δεύτερη διάσκεψη για το Κυπριακό. Μετά την έντονη δυσφορία της Αθήνας και της Λευκωσίας, το κείμενο-οδηγός του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια απορρίφθηκε ως «προβληματικό».
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με ανεπίσημο δείπνο το βράδυ της Τρίτης, κατά το οποίο συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα.
Πάντως η πρώτη ημέρα της διάσκεψης θεωρείται καθοριστικής σημασίας: Οι προθέσεις που θα δείξει η Τουρκία με το που καθίσει στο νέο τραπέζι του διαλόγου θα καθορίσουν εν πολλοίς το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα. Αν και δεν υπάρχει πιεστικό χρονοδιάγραμμα, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός είναι η διάσκεψη να διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου.
Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τον Νίκο Κοτζιά προκειμένου να οριστικοποιηθεί η κοινή στρατηγική Ελλάδας-Κύπρου. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Ενδεικτική του κλίματος που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις είναι η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Εθνικό Κήρυκα ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος. Όπως είπε, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ «δεν έκανε σωστή δουλειά», και προέβλεψε κατάρρευση των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι η Τουρκία, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις που τους είχε δώσει τότε η Ζυρίχη. Μάλλον νομίζω ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν εν τη γενέσει τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.