Τα περισσότερα καλοκαίρια η θάλασσα του Εύξεινου Πόντου αλλάζει χρώμα χάρη στο φυτοπλαγκτόν, τους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς που ζουν αιωρούμενοι στα επιφανειακά ύδατα, και έχουν την τάση να κατανέμονται ανάλογα με τα ρεύματα και τις δίνες.
Φέτος όμως, για πρώτη φορά από το 2012, το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και πιο φωτεινό.
Στις 29 Μαΐου το σπεκτροραδιόμετρο MODIS της NASA κατέγραψε την «άνθηση» του φυτοπλαγκτού. Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι μια σύνθεση αρκετών φωτογραφιών που τράβηξε ο δορυφόρος περνώντας πάνω από την περιοχή.
Όπως σημειώνει η αμερικανική υπηρεσία, ποταμοί όπως ο Δούναβης και ο Δνείπερος μεταφέρουν στον Εύξεινο Πόντο θρεπτικά συστατικά με τα οποία τρέφονται οι θαλάσσιοι οργανισμοί. Ένας τύπος φυτοπλαγκτόν που απαντάται συχνά στη συγκεκριμένη θάλασσα είναι τα κοκκολιθοφόρα, τα μονοκύτταρα θαλάσσια φυτά που ζουν σε μεγάλους αριθμούς στα ανώτερα στρώματα των ωκεανών.
Όμως, αντίθετα με τα άλλα είδη φυτοπλαγκτού, το σώμα τους περιβάλλεται από μικροσκοπικές επικαλύψεις ασβεστόλιθου. Έτσι όταν υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς είναι εύκολα ορατά από το Διάστημα, καθώς κάνουν το νερό να δείχνει πιο φωτεινό δίνοντάς του τιρκουάζ χρώμα, κάτι που δεν ισχύει για όλα τα είδη του φυτοπλαγκτόν.
Ολόκληρη η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA (πατήστε πάνω για μεγαλύτερη ανάλυση)
«Η κορύφωση του φαινομένου γίνεται τον Ιούνιο», αναφέρει ο Νόρμαν Κούρινγκ, ωκεανολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ.