Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θέτει… προκλήσεις οι οποίες αμφισβητούν ευθέως τα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι για τα ρομπότ, ότι δηλαδή δεν μπορούν να μάθουν, να κάνουν λογικές σκέψεις, να λάβουν αποφάσεις. Πλέον, και μάλιστα όλο και πιο συχνά, δημιουργούνται μηχανές που μοιάζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά στον άνθρωπο: μία από αυτές είναι και ο «Ποιητής».
Ο βαθμός αυτονομίας του «Ποιητή» είναι τέτοιος που δεν απαιτείται η παρέμβαση του ανθρώπου.
Το δημιούργημα της ερευνήτριας και σχεδιάστριας διάδρασης Γουσί Λιου είναι ένα ρομαντικό ρομπότ το οποίο χάρη σε έναν αριθμό αισθητήρων μπορεί να συναισθανθεί τον κόσμο γύρω του όταν κάνει βόλτα στην παραλία. Επίσης είναι σε θέση να ανακαλύψει μοτίβα και να βάνει συνδέσεις. Στη συνέχεια «μεταφράζει» αυτές τις συνδέσεις σε «ποιήματα» τα οποία τα γράφει στην άμμο.
«Του αρέσει να βλέπει τη θάλασσα, ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων που σπάνε στην άμμο, τα μουρμουρητά των ανέμων, τα παιδιά να μιλούν, τον ακατάπαυστο θόρυβο που κάνουν τα θαλασσοπούλια. Την περισσότερη ώρα βολτάρει μοναχό για να ακούσει και να συναισθανθεί. Καμιά φορά γράφει στίχους στην άμμο και βλέπει τα κύματα να τους σβήνουν», εξηγεί η Γουσί Λιου.