Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ισχυρίστηκε ότι είναι «ψέμα» ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό. «Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», είπε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε επιπλέον πως ο Νίκος Αναστασιάδης στη (νέα) πρόταση του (σ.σ.: για την οποία ενημερώθηκε χθες από τον ‘Αιντε) άλλαξε, όπως είπε, μόνο τη σειρά των προϋποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι αρχικά είχε προτείνει (σ.σ.: ο Ν. Αναστασιάδης) έναρξη στη Γενεύη με την ασφάλεια και εγγυήσεις και μετά το εδαφικό.
Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, που συζητήθηκε τελευταίο στη Γενεύη και όπου υπήρξε σοβαρή πρόοδος και αυτή η συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα από την συζήτηση των τεσσάρων άλλων κεφαλαίων.
Δήλωσε επίσης ότι αναμένει πρωτοβουλία από τον γ.γ. του ΟΗΕ για τη σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη, με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα και όχι την πρόταση Αναστασιάδη.
«Περιμένουμε να γίνει σωστή ενημέρωση του γ.γ. του ΟΗΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντε «έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της επιμονής του Ελληνοκύπριου ηγέτη σε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες».
Επίσης, είπε ότι είναι ψέμα ότι πήραν πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για συνάντηση τη Δευτέρα. «Δεν απορρίψαμε πρόταση που δεν υπήρξε», υποστήριξε.
Σε ομιλία του στη γενική συνέλευση του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης «απομακρύνεται από την επιθυμία του για λύση και κάνει μια έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια και δυστυχώς καταφεύγει σε τακτικισμούς».
«Εάν οι τακτικισμοί γίνονται για να συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο έχουν νόημα.
»Για μας ο στρατηγικός στόχος είναι μια λύση στην Κύπρο. Έτσι το βλέπουμε. Εάν οι τακτικισμοί γίνονται με κατεύθυνση τις εκλογές, τότε δεν συμβάλλουν στη λύση», είπε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε επίσης ότι στην πρόταση του, που απορρίφθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη, στις 17 Μαΐου, για συζήτηση αλληλένδετα όλων των θεμάτων, επικεντρώνονταν σε 8-10 πολύ σημαντικά, όπως τα θέματα της πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας και το περιουσιακό, τα οποία ως πακέτο θα μπορούσαν να συζητηθούν. Μετά την απόρριψη της πρότασής του, ο Αναστασιάδης πρότεινε μετάβαση στη Γενεύη για να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, βγάζοντας τους χάρτες από εκεί που τους έχουν κλειδώσει και αφού ολοκληρώσουν αυτό το κεφάλαιο να περάσουν στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις και να υπάρξει ένα τελικό αποτέλεσμα και σε εκείνο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαπραγματευτική προσέγγιση», υποστήριξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ