«Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» [και τους Θεσσαλονικείς]
Πράξ. Ιστ΄ 9.
Ιδού, προσεγγίζουμε τη 19η Μαΐου και η έντονη παραγωγή γεγονότων που κατακλύζουν την επικαιρότητα με παρακινεί να επανέλθω σύντομα διερωτώμενος και διερωτών, τόσο τους «9», όσο και εκείνους τους συναγωνιστές στο κίνημα της πολυπόθητης ενότητας, αλλά και όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των ποντιακών πραγμάτων που γνωρίζουν.
Αποτελεί άραγε η εμφανιζόμενη ενότητα στην πρόσκληση που πρόσφατα παρέλαβα επωδό της τελευταίας πράξης του δράματος της Ποντιακής Διχόνοιας; Μήπως επιτεύχθηκε η ενότητα και δεν το έχουμε αντιληφθεί;
Η μία πλευρά της πρόσκλησης
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το πρόσφατο άρθρο μου θα αναδεικνυόταν τόσο προφητικό.
Πάντα όμως έρχονται στη μνήμη μου τα διδάγματα της ιστορίας, και κατά τον Ευριπίδη «Όλβιος όστις της Ιστορίης έσχε μάθησιν» και εν προκειμένω εκείνο από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. που άλλαξε τον ρουν της παγκόσμιας ιστορίας. Στη Σαλαμίνα οι Έλληνες ήταν διχασμένοι, αλλά το στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή τους κράτησε ενωμένους. Προφανώς ο τόπος το έχει και οι στρατηγικές εκείνες που καθαγιάζουν τα μέσα.
Η άλλη πλευρά της πρόσκλησης
Ποιος είναι άραγε ο σύγχρονος Θεμιστοκλής της Ποντιακής Ενότητας στον Πειραιά και ποια στρατηγική εφάρμοσε, εκεί στα ίδια μέρη; Του αξίζουν χίλιοι έπαινοι και ας έχει υπόψη του ότι: «Μόνο οι Σαλαμινομάχοι δεν σε δόξασαν πατρίδα… αλλά και οι Μακεδονομάχοι» και τον παρακαλούμε: «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (Πράξ. Ιστ΄ 9) και τους Θεσσαλονικείς.
Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ