Από το Σικάγο, και συγκεκριμένα από το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, ξεκίνησε το ταξίδι γνωριμίας του με το ευρύ κοινό ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να αποτελέσει έργο-σταθμό στην κατανόηση των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και του πόσο καταστροφικά ήταν για όλες τις μη τουρκικές, μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Το Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians, and Greeks, 1913-1923, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις Berghahn Books), περιλαμβάνει τις ακαδημαϊκές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το 2013 στο Ιλινόις το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC).
Η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 23 Απριλίου σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιμελητής της έκδοσης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ζόριαν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων Τζορτζ Σιρίνιαν. Η επαφή του διακεκριμένου ιστορικού με την ελληνική κοινότητα πηγαίνει πίσω στο 2008, όταν ο Σύλλογος Ποντίων Ελλήνων του Σικάγο ζήτησε τη συνδρομή του στην έρευνα για τη Μεγάλη Καταστροφή των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Αυτή ήταν και η αρχή μιας συνεργασίας που οδήγησε στη δημιουργία του ΕΛΚΕΜΑΠ το 2011, σε αρκετές συνόδους, και στην έκδοση βιβλίων με αδημοσίευτο υλικό έρευνας και νέες πληροφορίες σχετικά με τις Γενοκτονίες.
Την παρουσίαση του βιβλίου και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του ΕΛΚΕΜΑΠ Αναστασία Γιαννακίδου. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του Κέντρου.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.