Ασκώντας πιέσεις σε τοπικό επίπεδο όσο το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου βρίσκεται ως ψήφισμα στη Γερουσία, οι Έλληνες του Καναδά αποδεικνύουν ότι η διεθνοποίηση και η αναγνώριση είναι μια υπόθεση πολυεπίπεδη. Και αυτό διότι το ένα μετά το άλλο Δημοτικά Συμβούλια σε επαρχίες του Καναδά προχωρούν στην αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης.
Μόνο στην επαρχία του Κεμπέκ προστέθηκαν δύο ακόμα σημαντικές αποφάσεις: το διαμέρισμα Villeray – Saint Michel – Parc Extension που ανήκει στο δήμο του Μόντρεαλ, και η πόλη Λαβάλ στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ ψήφισαν ομόφωνα «ναι».
Βασίλης Καρυδόγιαννης και Αγλαΐα Ρεβελάκη (φωτ.: Facebook / Action Laval, Équipe Jean-Claude Gobé)
Την πρόταση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Λαβάλ έφεραν στις 2 Μαΐου οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Καρυδόγιαννης και Αγλαΐα Ρεβελάκη. «Είναι μια πρόταση που τη δουλεύουμε εδώ και τρία χρόνια. Με πλησίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ, συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό ήταν το πρώτο επίσημο βήμα», είπε στα Ελληνικά Χρονικά του Μόντρεαλ ο Βασίλης Καρυδόγιαννης.
Η δεύτερη σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η αναγνώριση από τη δημοτική περιφέρεια του Μόντρεαλ. «Ευχαριστούμε τη δημοτική σύμβουλο της περιοχής Parc Extension και αντιδήμαρχο του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρου, και το Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου. Ο πρόεδρός του δρ Θεόδωρος Χαλάτσης επισημαίνει ακόμα ότι οι αποφάσεις αυτές χρησιμεύουν ως υπενθύμιση του εγκλήματος κατά των Ελλήνων και κατά της ανθρωπότητας.
Στο μέσο η δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος Μοντρεάλ Μαίρη Ντέρος (φωτ.: Παναγιώτα Αμμανατίδου)
Στον Καναδά η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει επίσης αναγνωριστεί από το Τορόντο, την Οτάβα, το Λασάλ και την Οσάβα.