Αν θα απευθυνθεί «προς την τουρκική πλευρά ζητώντας τη διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης και την εκπόνηση μελέτης για την αποτροπή της ολοσχερούς καταστροφής, τη συντήρηση και την ενδεικνυόμενη αποκατάσταση του ιστορικού υπόσκαφου ναού του Αγίου Βασιλείου στη Σινασό της Καππαδοκίας, που κατέρρευσε ανήμερα το Πάσχα, προκειμένου να καταστεί και πάλι επισκέψιμος» ζητά να πληροφορηθεί ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ «ανήμερα το Πάσχα, στις 16 Απριλίου 2017, κατέρρευσε στην περιοχή της Σινασού της Καππαδοκίας (σημερινή τουρκική ονομασία Mustafapasa) το μεγαλύτερο μέρος από την ιδιαίτερης ομορφιάς υπόσκαφη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της καππαδοκικής αρχιτεκτονικής των υπόσκαφων ναών. Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από ανάρτηση του Τούρκου αρχιτέκτονα Ibrahim Yȕsel σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, τα οποία συνοδεύονται από φωτογραφίες, η εκκλησία και ο βράχος από καιρό είχαν στατικό πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή, που είχαν ως αποτέλεσμα να μεγάλωσαν οι ρωγμές και τελικά να υπάρξει καθίζηση των βράχων με συνέπεια να καταρρεύσει το μεγαλύτερο μέρος του ναού».
Η εκκλησία βρίσκεται σε έναν χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό οικισμό από την UNESCO, αυτό της Σινασού, της ξακουστής ελληνορθόδοξης κοινότητας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, της καλουμένης και «Διαμάντι της Ανατολής». Ο καταγόμενος εκ Καππαδοκίας βουλευτής υπογραμμίζει ότι «παρά τις επιμέρους αντιδράσεις που υπάρχουν στην Τουρκία απέναντι στο ιστορικό παρελθόν της Μικράς Ασίας, που είναι συνυφασμένο με την Ορθοδοξία, και παρά την πολιτική της “γενοκτονίας της μνήμης” που κατά καιρούς υιοθετείται, χάριν και στην ακάματη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, πολλά θρησκευτικά μνημεία έχουν αναδειχθεί και διασωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ σε αρκετές εκκλησίες, όπως και στην συγκεκριμένη, έχει τελεστεί Θεία Λειτουργία».
Ο υπόσκαφος ναός του Αγίου Βασιλείου στη Σινασό μετά την κατάρρευση του βράχου
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «έχοντας επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών, οφείλουμε στο πλαίσιο του δυνατού και με την αρωγή διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί η ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά της Μικράς Ασίας, που αποτελεί και πόλο έλξης προσκυνητών από την Ελλάδα αλλά και τουριστών από όλο τον κόσμο». Υπό αυτό το πρίσμα καλεί τον υπουργό Eξωτερικών να θέσει «στην UNESCO το ζήτημα της κατάρρευσης του ναού και της ανάγκης αποκατάστασής και προστασίας του, αλλά και εν γενεί της προστασίας των μνημείων ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας στην Καππαδοκία, τα οποία αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο για τη σύγχρονη Τουρκία και τον παγκόσμιο πολιτισμό».