Τεφτέρια, δόσεις αλλά και «φέσια». Η εικόνα που δίνουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλοί πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της φαρμακευτικής τους περίθαλψης. Και επειδή είναι δύσκολο να μην πάρουν το φάρμακό τους, αυτό που ζητούν από τα φαρμακεία είναι δόσεις των 5 ή ακόμα και των 3 ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεχρεώνουν μετά από 3 ή και 6 μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και ασθενείς που αφήνουν για χρόνια απλήρωτους λογαριασμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε φαρμακείο της πόλης αντιστοιχούν τουλάχιστον 50-100 πολίτες που ζητούν να πάρουν τα φάρμακά τους βερεσέ, ενώ τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια κυμαίνονται από 10 έως και 400 ευρώ. «Πέρα από την οικονομική στενότητα που αναγκάζει συνταξιούχους, άνεργους και υποαπασχολούμενους να αγοράζουν φάρμακα με πίστωση και να περιμένουν τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα ή τις πρώτες δύο του επόμενου για να πληρώσουν, βραχνά για τους πολίτες αποτελεί και η υψηλή ή καθολική συμμετοχή», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πάντως, το πιο συνηθισμένο είναι όταν το «φέσι» ξεπερνά τα 200 ευρώ οι οφειλέτες να εξαφανίζονται· γι’ αυτό και οι φαρμακοποιοί που επιλέγουν να διευκολύνουν όσους έχουν ανάγκη ζητούν έστω και μικροποσά. «Κάποιοι εξαφανίζονται ακόμη από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν. Στη συνέχεια, αναζητούν άλλο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους ανοίγοντας νέο κύκλο χρεών. Κάποιοι πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, αλλά κι αυτό δεν αποτελεί λύση διότι απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα: αντί να χρωστούν στον φαρμακοποιό χρωστούν στην τράπεζα», κατέληξε ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης.