Μελέτη του Πανεπιστημίου Tafts, η οποία δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στη Journal of the American Medical Association (Jama), συνδέει τους μισούς θανάτους από καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και διαβήτη με την «φτωχή» δίαιτα. Η μελέτη που έγινε μεταξύ 700.000 ατόμων υποδεικνύει ως φτωχή δίαιτα αυτή που περιλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη αλατιού, αναψυκτικών με ζάχαρη, επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα αλλαντικά, καθώς επίσης υψηλή λήψη κρέατος.
Επίσης, η «φτωχή» διατροφή σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει να κάνει με τη μειωμένη λήψη ξηρών καρπών και σπόρων, χαμηλή πρόσληψη Ω3, ειδικά από ψάρια και θαλασσινά, αλλά και χαμηλή λήψη λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Όπως εξήγησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας», η γενική ιατρός με ειδίκευση στη διατροφική ιατρική, Ιωάννα Αρσενοπούλου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου στο πλαίσιο αυτό ότι δεν υπάρχουν τροφές που καίνε λίπος.
«Δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες τροφές.
»Υπάρχουν, όμως, τροφές που βοηθούν στο να μη συσσωρευθεί λίπος. Κι επειδή προκαλούν κορεσμό, μπορεί κανείς να τρώει λιγότερο, να μειώνει την ενεργειακή του πρόσληψη και με αυτό τον τρόπο να καίγεται το λίπος που έχει ο ίδιος ο οργανισμός. Αυτές οι τροφές είναι κυρίως πρωτεϊνικά τρόφιμα, τα οποία όταν συνδυάζονται με λαχανικά ο οργανισμός παίρνει χαμηλή ποσότητα θερμίδων, καθώς επίσης βιταμίνες και στοιχεία που έχει ανάγκη και έτσι με αυτό τον τρόπο η έξτρα ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί, παρότι δεν πεινάει ιδιαίτερα έως καθόλου, καίγεται από το λίπος που είναι συσσωρευμένο στο σώμα του», υπογράμμισε η Ιωάννα Αρσενοπούλου.