Απομεινάρια από την ουρά του κομήτη C/1861 G1 «Θάτσερ», από το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη μας, κατά τον 19ο αιώνα (!), τα οποία αιωρούνται ακόμα στο διάστημα θα προκαλέσουν και φέτος τη «βροχή» των Λυρίδων. Η πτώση τους θα κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου προς χαράματα Κυριακής και ενδέχεται να μας προσφέρουν ένα όμορφο θέαμα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό έως τις 25 του μήνα, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός.
Κατά τη «βροχή» υπολογίζεται ότι περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα εισέρχονται με ταχύτητα έως 50 χλμ. στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται.
Το φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Κατά το πέρασμα από τη γη μας, τον 19ο, ο κομήτης άφησε πίσω του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων. Κάθε χρόνο τα απομεινάρια αυτά διασταυρώνονται με την τροχιά του πλανήτη μας και μας προσφέρουν τη βροχή των Λυρίδων. Το επόμενο πέρασμα του κομήτη υπολογίζεται το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.